HDP’nin oyunun yükseldiği birçok il ve ilçede cemevleri yönetimleri görevden alınıyor. Yönetiminin bir anda değiştiği Yamanlar'daki cemevinde, atanan yeni yönetimin CHP’li Bayraklı İlçe Başkanı Karabağ'ın seçtiği isimler olduğu belirtildi.

Aleviliği kendi politikalarına göre şekillendirmeye, Alevileri sisteme kanalize etmeye çalışan CHP'nin bu yönlü son girişimi de İzmir'de yaşandı. Bayraklı ilçesinde bulunan cemevinde de yönetim değişikliğine gidildi.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir’in HDP’nin yüksek oy aldığı Mersin, Antalya, Antep ve Söke'deki cemevlerinin yönetimlerini görevden alması üzerine, Yamanlar Cemevi Yönetimi de bir anda değişti. Cemevine CHP Bayraklı İlçe Örgütü'ne kayıtlı ve Bayraklı Belediyesi'nde yönetici olan kişilerin atanmasına ilçede yaşayan Aleviler tepki gösterdi.

ANF'ye konuşan cemevi üyeleri, atanan yönetimi tanımayacaklarını açıkladı.

'KÜRTLERİ BURADAN ATMAYI HEDEFLİYORLAR'

Cemevine on yıldır üye olan Sezgin Kahraman, seçimle gelmiş bir yönetimin, "darbeyle" düşürülmesinin kabul edilemez olduğuna dikkat çekti. Düşürülen yönetime seçimle görev verdiklerini dile getiren Kahraman, "Biz düşürülen yönetime seçimle görev verdik. Şeffaf bir şekilde denetleyebiliyorduk. Cemevinin yeni seçimine iki ay kala bu yönetimi düşürüp yeni bir yönetimin tepeden atanmasını kabul etmiyoruz. Eğer yönetim değişecekse seçimle olmalıdır. Genel başkanın CHP ilçe yönetiminden seçtirdiği kişilerin bir meşruluğu yoktur. Darbe yaparak geliyorlar. Böyle olmaz. Geçtiğimiz günlerde Cemevinin sorunlarını tartışacağız, diyerek, 22 yöre derneğini toplayıp, 'Kürtleri buradan atmamız lazım' anlamına gelen kararlar alıyorlar" diye konuştu.

'HDP’NİN OYUNUN YÜKSELDİĞİ KENTLER SEÇİLİYOR'

Atanan yeni yönetimin Bayraklı İlçe Başkanı Hasan Karabağ’ın seçtiği isimler olduğunu belirten Kahraman, "Bayraklı ilçesinde HDP’nin yükselen oyu bu şekilde düşürülmek isteniyor. Çünkü Hasan Karabağ, buradaki cemevine gelip, konuşma yapamıyor, rant elde edemiyor. Zamanında yolsuzluktan cemevi yönetiminden atılan Elvan Çelen’i yönetime alarak, buradan rant elde etmek istiyorlar" dedi.

'GELEN YÖNETİMİ KABUL ETMİYORUZ'

Cemevi üyelerinden Hasan Kaya ise, seçimle gelmiş bir yönetimin, hiç bir gerekçe gösterilmeden görevden alınmasının Alevi yol ve erkânına ters düştüğünü dile getirerek, şöyle konuştu: "Atanan yeni yönetimin tamamı CHP Bayraklı İlçe Örgütü üyesi ve Bayraklı Belediyesi'nde çalışıyor. Belediye Başkanı Hasan Karabağ’ın seçtiği kişiler yönetime atandı. Çünkü İzmir’de cemevleri CHP için bir oy deposu ve propaganda yeri. Hasan Karabağ, katıldığı Sivas anmasında, Sivas Şehitleri için saygı duruşunda ayağa bile kalkmadı. Uzun zamandır bu cemevine gelemiyordu, kendi yönetimiyle gelmeye çalışacak şimdi. Yolsuzluk yaptığı gerekçeyle atılan bir kişiyi yönetime almayanlar, görevden alındı. Cemevine bu derece rant kapısı olarak bakılıyor. Bu şekilde gelen yönetimi kabul etmiyoruz. 2 ay sonra seçim var, o zamana kadar beklesinler." İZMİR / ANF - ÖZGÜR AYDIN