Adalet Bakanlığı’nın 2011 verilerine göre İstanbul ’da 1486 tecavüz, 2 bin 488 çocuk istismarı, 2 bin 223 çocuk tacizi yaşandı. İzmir’de tecavüz sayısı 568, Ankara ’da istismar edilen çocuk sayısı 1161... Bu sorunların günışığına çıkmasında ve çözülmesinde okullardaki rehberlik hizmetlerinin de payı önemli. Ancak Türkiye ’de 1000 kişiye bir rehberlik öğretmeni düşüyor. İzmir’deki Yeniden Sosyoloji Derneği, okullardaki rehberlik çalışmalarını kuvvetlendirmek için her okulda bir de sosyolog olması gerektiğini vurguluyor. Dernek bunun için ‘okul sosyoloğu’ projesi hazırladı ve Milli Eğitim Bakanlığı ’na çağrıda bulundu. 
Yeniden Sosyoloji Derneği, okullardaki suç unsurlarını en aza indirmek için kolları sıvadı ve ‘okul sosyoloğu’ adı altında bir proje hazırladı. Derneğin başkan yardımcısı Fatma Aslanoğlu’na göre, okullardaki rehberlik eğitiminin yetersiz olması şiddet, çocuk istismarı, tecavüz gibi sorunları beraberinde getiriyor. 
 
Şiddet yaygınlaşıyor
Rehberlik servislerinde öğrencilerin sosyal çevresine göre değerlendirilmediğini anlatan Aslanoğlu, şöyle konuşuyor: 
“Bireyin yaşadığı çevre, sosyalleştiği kurum ve içinde bulunduğu sosyo-kültürel ve ekonomik bağlam; bireyin ahlaki gelişimini, psikolojik yapısını, zihniyet anlayışını ve kişisel tercihlerini etkileyecektir. Ailesi ve sosyal çevresiyle bireyi inceleyen de elbette ki sosyologdur. Okul sosyoloğunun öğrenciyi sosyal çevresiyle bir bütün içinde araştırması gerekir. Okullarımız şiddet ocağı haline geldi. Çocuklarımız okul önlerinde çetelerce tehdit altında. Küçük bedenleriyle tecavüze uğrayan öğrenci sayımız çok, okuldan kaçan, suça sürüklenen, istismar edilen, sapkın davranışlar gösteren öğrenci sayımızda artış var. Bunu da okul sosyoloğu projesiyle en aza indirebiliriz.” 
Dernek, okullara rehber öğretmen yanında bir de okul sosyoloğu atanması gerektiğini savunurken bu konuda geliştirdikleri projeyi de Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine sunmaya hazırlanıyor.
 
BİR NEVİ YAŞAM KOÇU
 
Aslanoğlu’nun verdiği bilgiye göre okul sosyoloğunun görev alanı:
Okulun halkla ilişkiler faaliyetini, veli-öğretmen-okul idaresi ilişkilerini organize eder.
Okul-aile birliğinin düzenli çalışması için rehberlik yapar. 
Aile sosyolojik profilini ortaya çıkarır. Böylece öğrencileri ailesi ve sosyal çevresi bağlamında değerlendirme imkânı olur. 
Öğrenci sorunlarını belirlemek için araştırmalar yapar. 
Öğretmenler arasında sosyal ilişkileri güçlendirecek sosyal ve kültürel faaliyetler organize eder.
Öğretmenlerin sorunlarını tespit eder, okul idaresiyle çözüm yolları üretir. 
‘Sosyometri’ uygulamaları yaparak sınıftaki toplumsal ilişki örüntüsünü ortaya çıkarır ve öğretmene danışmanlık yapar. 
Dezavantajlı öğrenci ve ailelerine destek ve yardım sağlar. Uyuşturucu, sigara, internet bağımlılarını belirleyip onların tedavisi için yönlendirir. Bir nevi ‘yaşam koçluğu’ yapar.
Riskli davranışlı öğrencileri tespit edip rehberlik ve psikiyatri eşgüdümünde çözer. 
Anket çalışması ile öğrencilerin sosyolojik profilini tespit eder. 
Öğrencilerin, velilerin, öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin düzenli olarak sosyolojik analizlerinin yapılmasını sağlar.