Kraliçe Beatrix, tacını 46 yaşındaki oğlu Willem-Alexander’a devretti. Arjantin’de Peron’u deviren General Videla cuntasının önemli isimlerinden Jorge Zorreguieta’nın kızı Maxima Zorreguieta, yeni kraliçe oldu
 
Kraliçe Beatrix, 33 yıl boyunca taşıdığı kraliyet tacını, geleneksel “Kraliçe Günü’nde” başkent Amsterdam’da oğluna devretti. Dam Sarayı’ndaki törende Beatrix, bütün yetkilerinden “feragat ettiğine” dair sözleşmeyi imzaladı. Halkın yoğun ilgi gösterdiği taç giyme törenine dünyanın birçok ülkesinden çok sayıda resmi davetli de katıldı. Törende İngiltere Prensi Charles ve eşi Cornwall Düşesi Camilla, Danimarka Veliaht Prensi Frederik ve Prenses Mary, İsveç Prensi Daniel ve eşi Prenses Victoria da hazır bulundu. Tören, Kraliyet Sarayı’ndaki devir teslimin ardından Dam Meydanı’ndaki Yeni Kilise’de (Nieuwe Kerk) yapılan ayinle devam etti. Nieuwe Kerk Kilisesi’ndeki törende, aralarında Türkiye, İngiltere, Belçika, Danimarka ve İspanya’nın da yer aldığı 30 kadar ülkeden yaklaşık 200 kişilik üst düzey davetli hazır bulundu.
 
ALİ BABACAN KATILDI
Törene kraliyet ailesinin özel davetlisi olarak Hollanda’ya giden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile eşi Zeynep Babacan ve Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Uğur Doğan da katıldı. Kral Willem-Alexander, kilisedeki törenden sonra davetlilere Kraliyet Sarayı’nda resepsiyon verdi. 
 
Darbecinin kızı kraliçe oldu
MAXIMA’nın babası Jorge Zorreguieta, 1976-1983 yılları arasında Arjantin’de Peron’u deviren General Videla cuntasının tarım bakanlığı görevinde bulunmuştu. Jorge Zorreguieta, 2002’de yapılan düğün için Hollanda’ya gitmemişti. 
 
DAM MEYDANI COŞTU 
Kraliçe Beatrix ve yeni kral saray balkonunda halka seslendi. Beatrix “Yeni kralı size takdim etmekten memnunum” dedi. Annesine sarılan Alexander ise “Sevgili anne, 33 yıllık yönetiminden dolayı minnettarım. Güvenin için teşekkür ederim” diye konuştu. 
 
KRALLAR SOFRASI
Kraliçe Beatrix, tacını oğlu Alexander’a devretmeden bir gece önce Kraliyet Sarayı’nda bir yemek verdi. Davette dünyanın dört bir yanından krallar, kraliçeler, prensler ve prensesler yer aldı. Kıyafetler, madalyonlar, kılıçlar, şapkalar göz kamaştırdı.
 
HT