Hong Kong’da  ‘Demokrasi için merkezi işgal et’ eylemcileri, Çin Halk Cumhuriyeti’nin 65. kuruluş yılı olan ‘Ulusal Gün’de de eylemlerini sürdürüyor.

Protestocuların sayısının gün içinde artması bekleniyor.

Merkezi İşgal Et eylemcisi Ed Chin, AFP haber ajansına “Ulusal Gün’de ve 100 binden fazla kişinin gösteriler katılacağını düşünüyorum” dedi.

Göstericiler, Pekin’in Hong Kong’da 2017’de yapılacak başkanlık seçiminde aday tercihlerine müdahale etmemesini ve seçimlere kısıtlama getirmemesini istiyor.

Hong Kong Yönetimi Başkanı CY Leung, göstericilere ‘evlerine gitmeleri’ çağrısı yaptı.

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ise Pekin’in Hong Kong’daki etkinliğini vurguladı ve Komünist Parti liderlerine yönelik konuşmasında ‘hükümetinin Hong Kong ve Makao’nun uzun dönemde refahını ve istikrarını muhafaza etmek için kararlı davranacağını’ söyledi.

Hong Kong lideri Leung, göstericilerin ‘istifa’ çağrılarını reddetti.

Leung, Çarşamba’ya denk gelen ve tatil ilan edilen Çin Ulusal Günü kutlamaları için düzenlenen törene katıldı.

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ise Pekin’in Hong Kong’daki etkinliğini vurguladı ve Komünist Parti liderlerine yönelik konuşmasında “hükümetinin Hong Kong ve Makao’nun uzun dönemde refahını ve istikrarını muhafaza etmek için kararlı davranacağını” söyledi.

Hong Kong’daki eyleme dünya da #OccupyCentral hashtag’ıyla Twitter’dan Hong Kong’a destek oluyor.

Eylemler nasıl başladı?

Dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri olan Hong Kong’da demokrasi gösterileri ve ‘işgal et’ eylemleri ünlü finans şirketlerinin yer aldığı şehrin merkezinde Hong Konglular çadırları ve uyku tulumlarıyla direnişe geçtiler.

‘Şemsiye devrimi’ olarak başlayan gösteriler, cumartesi günü öğrencilerin eylemine polisin sert müdahalesi sonucu patlak verdi.  Hong Kong devlet başkanının seçileceği 2017 seçimlerinde, son düzenlemelere göre halk sadece Çin yönetimi Pekin Hükümeti tarafından gösterilen adayları oylayabilecek.

Kendi adaylarını kendi seçmek isteyen ve bu seçim sisteminin uluslararası demokratik standartlara uymadığını düşünen Hong Konglular bu durumdan rahatsız olduklarını ve seçim yasası değişene kadar eylemlerine devam edeceklerini söylüyorlar.

‘Merkezi  İşgal Et’ eylemleri 16 Ağustos 2013’te Benny Tai Yiu-ting isimli bir hukuk profesörü, makalesinde insanları şehrin iş ve finans merkezinde düzenlenecek eyleme çağırdı. Benny Tai’nin planladığı bu eylemin amacı 2017 devlet başkanlığı seçimlerinde daha demokratik bir seçim ortamının yaratılmasıydı.

22 Haziran 2014’te resmi olmayan, katılımcılara seçim sistemini daha demokratik kılacak üç reform planından birini seçme imkanı veren bir referandum yapılmıştı. Bu referanduma 100 bin kişinin katılması hedeflenirken sayı 780 bine ulaşmıştı.

‘Merkezi İşgal Et’ eylemleri ise 27 Eylül’de başlatıldı. Polisin göz yaşartıcı gaz kullanmasıyla birlikte tepkiler çoğaldı ve protestolar şehrin diğer kısımlarına da yayıldı.

* Bu haberde BBC ve Evrensel’den yararlandık.