TÜRKİYE genelinde 20 yaşın üzerindeki yaklaşık 2 milyon aracın trafikten çekilmesini öngören ‘hurda araç teşvik paketi'nin ayrıntıları netleşmeye başladı. Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü, hurda araç teşvik paketinin ana hatları belli oldu.
Bu çerçevede merakla beklenen hurda araçlara verilecek teşvikler de şekillenmeye başladı. Buna göre pakette, hurda araç sahiplerine üç altın seçenek sunulması öngörülüyor. İlk seçenek, hurda araçlarını yeni araçlarla değiştirmek isteyenleri içeriyor. Bu seçeneğe göre, hurda araçlar karşılığında yeni otomobil alımlarında belirli oranda ÖTV indirimi yapılacak.
 
Alternatifler hazırlandı 
 
İkinci seçenek, hurda araçların İl Özel İdareleri aracılığı ile toplanmasını kapsıyor. Bu seçenekte araç sahiplerine hurda bedeli ödenerek araçların trafikten çekilmesi sağlanacak.
 
Üçüncü seçenek ise vergi borcu aracın bedelini geçen hurda otomobiller için hazırlandı. Bu seçenek ile hurda araçların vergi borcunun ödenmesine kolaylık getirilecek. Bu konuda, vergilerin silinmesi veya sadece anaparasının ödenmesi konusunda natif hazırlandı.
 
Hangi natifin hayata geçirileceğine ise Ekonomi  Koordinasyon Kurulu (EKK) karar verecek. Bu son seçenek, vergi borçlarının hurda araç bedeli ile ödenmesini düzenliyor.
 
Eski araca yüksek vergi
 
ARAÇLARIN Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) sistemi de tamamen değiştiriliyor. Halen mevcut sistemde araçların MTV'si, silindir hacmi ve yaş kriterine göre belirleniyor. Yeni sistemde, iki kritere ek olarak emisyon salınım oranı kriteri getiriliyor.
 
Bu sistem ile aracın motor hacmi yüksek olsa bile emisyon salınım oranı düşük olduğu için MTV'si de düşük olacak. Bu sistem, emisyon salınım hacmi yüksek olan yaşlı araçların MTV'sinin ise yükselmesini sağlayacak.
 
Kaynak: Star