22 Mart'ta Konya'da yapılacak olan merkezi kutlama öncesinde, Cihanbeyli ilçesinde Newroz ateşi yakıldı. Cihanbeyli Pazaryeri'nde yapılan kutlamaya, HDP il yöneticileri, HDP Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Bilgen ile birlikte çok sayıda yurttaş katıldı. Yüzyıllar önce topraklarından sürülen Kürtlerin yaşadığı Cihanbeyli'de yapılan kutlamaya kadınların yoğunluğu dikkat çekerken, katılımcılar ulusal kıyafetleriyle kutlamaya katıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı kutlamada "Irkçılık ve şovenizme karşı halkların kardeşliği, barış demokrasi özgürlük için Newroz Piroz Be'' pankartları asılırken, sık sık ''Bijî Serok Apo", "Şehit namirin", "Bijî berxwadrana Kobanê" sloganları atıldı.

Kutlamada konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Bilgen, Newroz'un Mezopotamya ve Anadolu'da yaşayan halklara barış ve özgürlük getirmesi dileğinde bulundu. Diyarbakır'da yapılacak olan tarihi Newroz'a "Yarın hepimiz dikkatle Sayın Öcalan'ın bütün Türkiye'ye vereceği mesajı bekliyoruz" sözleriyle yurttaşları davet eden Bilgen, "Ve öyle umut ediyoruzki bu Newroz'la yeni bir sayfa yeni bir dönem başlayacak" dedi. Erdoğan'ın "Kürt sorunu yoktur" sözlerine atıfta bulunan ve "Buda gösteriyor ki çözüm yolunda aldığımız mesafede Erdoğan'ın bir katkısı yoktur" diyen Bilgen, HDP'ye yönelik yoğun ilginin de AKP ve Erdoğan'ı rahatsız ettiğini söyledi. Bilgen, konuşmasından sonra Newroz ateşini yaktı.

Kutlama sonrasında HDP Konya milletvekili aday adayları halka tanıtıldı. Yerel sanatçıların sahne aldığı kutlamada, halk büyük coşku ve çektiği halaylarla Newroz'u kutladı.

Haci Güneş - ANF