Komünal bir çalışma ile köylerine kamyon, kepçe, çöp arabası, ambulans, cenaze aracı, sulama aracı gibi araç ve gereçleri temin ederek, köyün bütün ihtiyaçlarını gideren Yeşilyurt köyü, çevre köylere de ağaçlandırma ve yeşil alan çalışması ile örnek teşkil ediyor. BDP Kulu Belediyesi Meclis Üyesi ve CEYDER Başkanı Cemal Can, devletten tek kuruş yardım almadan, köyün tüm alt yapısını ve ihtiyaçlarını derneğin karşıladığını ifade ederek, köyün kanalizasyon çalışması, yol yapımı, okul, cami, su ve ağaçlandırma gibi tüm ihtiyacını, oluşturdukları komün ile giderdiklerini vurguladı. Can, devlet tarafından köylerine şimdiye kadar hiçbir hizmet yapılmadığını belirterek, oluşturdukları komün ile kendi hizmetlerini kendileri yaptıklarını kaydetti.

Su sorununu çözdük

“Avrupa’da yaşayan köylülerimizden Sadullah Uzuner, Süleyman Avcı, Hayrettin Özdoğan öncülüğünde bir araya geldik. Başta, hastalıklara davetiye çıkaran ve köyün en büyük sorunu olan kanalizasyon çalışmasıyla işe giriştik. Bunu yaptıktan sonra bize güven geldi. 2003 yılında dernekleşmeye gitme kararı çıktı. İlk olarak CAYDER adında Danimarka’da bir dernek kurduk” dedi. Kurdukları dernek aracılığıyla Avrupa’dan aldıkları araç ve gereçlerle çalışmalarına başladıklarını kaydeden Can, “Köyün su ihtiyacını karşıladık. Köyün okul ve camisini de yaptık. Okulda lüks sınıflar oluşturduk. Köyün yollarını yaptık. Köyün çöplerini kendi çöp arabamızla toplayıp atıyoruz. Kepçe ve kamyonumuz sürekli köylülerin hizmetinde” dedi.
 


Ekolojik köy yarattık

Can, köyde ekolojik bir yaşamı oluşturmaya çalıştıklarını ifade ederek, köyün her tarafına ağaçlandırma çalışmalarına hız verdiklerini kaydetti. Şimdiye kadar yaklaşık 10 bin ağaç diktiklerini söyleyen Can, “Diktiğimiz ağaçlar da en iyilerinden oluşuyor. Mezarlığı yeniden şekillendirerek, buraya bin tane çam ağacı diktik. Yine köyün her tarafına akasya ağaçları diktik. Köyün üst tarafına ise 5 bin ağaç diktik” diye konuştu. CAYDER eski başkanı Tevik Özgür de, belediye ve kaymakamlık tarafından yerine getirilmesi gereken tüm hizmetlerden mahrum bırakıldıklarını ifade ederek, köyün tüm eksiklerini komün bir şekilde giderdiklerini kaydetti.
 

Hacı Günşe / ANF