Kulu İlçesi'nde bulunan Eğitim Sen Temsilciliği yöneticileri, '8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü' vesilesiyle yaptıkları açıklamada, AKP Hükümeti iktidarı döneminde kadın cinayetlerinin yüzde 1400 arttığına dikkat çekti. Buna karşın, Rojavalı kadınlarının DAİŞ çetelerine karşı verdiği çetin mücadele sonucunda tüm dünyaya yeni bir yaşamın müjdelendiğini belirten eğitimciler, Rojava'daki direnişçi kadınların mücadelesinin yanında olduklarını vurguladı.


Eğitim Sen Kulu Temsilciliği, 8 Mat Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle, Konya'ya bağlı Kulu İlçesi belediye binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Eğitim Senli eğitimcilerin dışında HDP Kulu İlçe Örgütü yöneticileri, DBP Kulu Belediyesi meclis üyeleri ile partililer katıldı. Kadın özgürlüğünü simgeleyen pankartlarının açıldığı eylemde sık sık, "Jin jiyan azadî", "Kadın yaşam özgürlük" Türkçe ve Kürtçe sloganlar atıldı. Grup adına açıklamayı okuyan Eğitim Sen Kulu Temsilciliği Eş Başkanı Senem Koca, kadınlar olarak yüzyıllardır kapitalizm ve kapitalizmin mümkün kıldığı erkek egemenliğine karşı mücadele yürüttüklerini ifade ederek, 158 yıl önce New Yorklu dokuma işçisi kadınların yaşamları pahasına başlattığı isyanı büyüterek sürdüreceklerini vurguladı. Hükümet yetkililerinin, kadın şiddetini meşrulaştıracak mahiyette yaptıkları açıklamalara değinen Koca, "Her gün akıllara zarar açıklamalar yaparak, kadın katliamlarının, nefret cinayetlerinin, tacizin, tecavüzün ve kadına yönelik her türlü şiddetin sürmesini sağlayanlara karşı her gün büyüyen isyanımızla buradayız ve haykırıyoruz" dedi.


'AKP İKTİDARI DÖNEMİNDE KADIN ŞİDDETİ YÜZDE 1400 ARTTI'


Koca, kadına yönelik şiddet son bulana kadar alanlarda olacaklarını ifade ederek, her gün beş kadının öldürülmesine, onlarcasının tacize-tecavüze uğramasına tahammüllerinin olmadığını kaydetti. Kadın şiddetine karşı AKP'nin üç maymunu oynadığını belirten Koca, "Adeta kadın mezarlığına dönen bu ülkede 2015 yılının ilk iki ayında 52 kadın katledildi. 12 yıllık iktidarınızda kadın cinayetleri yüzde 1400 artış gösterdi. Peki siz ne yaptınız?" şeklinde tepki gösterdi.


'ROJAVADAKİ KADINLAR BİZE YENİ BİR YAŞAMI MÜJDELİYOR'


Kobanê direnişindeki kadınların aldığı rol ve misyona da dikkat çeken Koca, "Bu şiddet sarmalı içerisinde 'düştü düşecek' denilen Kobanê'de kadınlar direnişin en ön saflarında yer aldılar ve barbarlığa karşı yeniden insanlaşmanın tarihini yazdılar. Rojava'da demokratik, eşitlikçi bir yaşamı var eden bu kadınlar, bize yeni bir yaşamın mümkün olduğunu müjdeliyor. Bizler, DAİŞ vahşetine karşı Kürt, Êzidî, Türkmen, Arap ve Süryani kadınlarının uğradığı zulme karşı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz" diye kaydetti.


Konya/Haci Güneş-Anf