Böbrek kanserinin erkeklerde daha fazla görüldüğünü ve diğer kanser türlerinde olduğu gibi genetik faktörlerin etkili olduğunu dile getiren Op. Dr. Basri Çakıroğlu, "Böbrek kanserinin en önemli nedeni sigaradır. Kimyasalların karıştığı içme sularını tüketenler de risk altında" dedi.

Hisar Intercontinental Hospital Üroloji Uzmanı Op. Dr. Basri Çakıroğlu, 'Böbrek Kanseri’nin erkeklerde daha fazla görüldüğünü ve diğer kanser türlerinde olduğu gibi genetik faktörlerin etkili olduğunu belirterek "Böbrek kanserinin en önemli nedeni sigaradır. Ayrıca Kadmiyum gibi ağır metallerle uzun süre temasta bulunan, kimyasalların karıştığı içme sularını tüketen, ailesinde daha önce Böbrek Kanseri geçirmiş olan ve yüksek proteinli diyetle beslenen kişilerde Böbrek Kanseri riski artış gösterir" dedi.

BÖBREK KANSERİ BELİRTİLERİ

Böbrek kanserinin sinsice ilerleyen ve belirtilerini göstermeyen bir hastalık olduğunu ifade eden Çakıroğlu, "İdrardan kan gelmesi, ele gelen kitle ve ağrıdır. Bu belirtiler görüldüğünde mutlaka hekime başvurulması gerekir. Son yıllarda özellikle başka bir nedenle yaptırılan ultrasonda böbrekteki kitleyi saptayabiliyoruz. Böbrekte kitle olduğunu saptadıktan sonra batın tomografisi ile tümörün yaygınlık derecesi, lenf büyümesine sebep olup olmadığı, büyük damarların içerisinde bir tümör pıhtısı oluşup oluşmadığı ve çevre dokulara sıçramasıyla ilgili detayları inceliyoruz.

Cerrahi ile tümörün kitlesini azalttıktan sonra tedaviyi tamamlıyoruz. Asıl süreç bundan sonra başlıyor. Ameliyat sonrasında, tümörün diğer organlara sıçramaması için takip sürecini başlatıyoruz. İlk ay yapılan ultrason kontrolünün ardından hem normal böbrek, hem ameliyat edilen böbrek alanında kan tahlilleri ile böbrek fonksiyonlarını değerlendiriyoruz.

Sonra da, genellikle 3 aylık aralarla ultrason tetkiklerini yeniliyoruz. Böbreğin alındığı vakalarda, karşı tarafta yer alan böbreği korumak çok önemli. Bu nedenle böbreği korumak, herhangi bir taş hastalığına, gelişebilecek tümör riskine karşı önlem almak için yılda bir veya iki yılda bir tomografi kontrolleri ile değerlendirmelere devam ediyoruz. Ayrıca hastalığın diğer organlara sıçrama ihtimaline karşı hastamıza özellikle karaciğer ve akciğere ait kontrollerini de yaptırıyoruz.

Bu yüzden kişinin herhangi bir problemi olmasa dahi yılda en az bir veya iki defa batın ultrasonografisi yaptırması çok önemli. Erken teşhis, doğru ve zamanında tedaviyle kanserden kurtulunabilir" dedi.