Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı Hakkâri il merkezinin Yüksekova’ya, Şırnak il merkezinin Cizre’ye taşınmasıyla ilgili son kararın, geçen hafta yapılan güvenlik zirvesinde verildiği ortaya çıktı. Bunun için İçişleri Bakanlığı yasal düzenlemeyi hazırlayacak. Valilik, emniyet, jandarma ve adliye binalarının yanı sıra, bakanlıkların tüm il teşkilatları bu ilçelere taşınacak.


Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın haberine göre, yapılan toplantılarda, bu iki il merkezinin değiştirilmesinde önceliğin güvenlik olduğu belirtildi. İllerin havaalanlarının bu ilçelerde olması, sınırlara yakınlıktan kaynaklanan sorunların daha iyi kontrol edilmesi, yerleşim yerlerinin düz olması nedeniyle büyümeye ve gelişmeye daha uygun olması gibi gerekçeler sıralandı. PKK’nın şehir merkezlerinden daha fazla faaliyet yürüttüğü bu ilçelerin, merkeze uzak olması nedeniyle hem kontrol açısından sorun yaşandığı, hem de müdahale etmekte zaman kaybedildiği dile getirildi.

YASAL DÜZENLEME YOLDA

Taşınma için yasal düzenleme gerekiyor. İçişleri Bakanlığı’nın hazırlayacağı düzenleme tasarı olarak Meclis’e sunulacak. Yeni il yasasıyla düzenleme yapılırken, kamu kurum ve kuruluşlarının taşınması ve yeni altyapının oluşturulması için kurumlara 90 günlük süre tanınıyor. Taşınma, valilikler başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının il müdürlüklerinin yeni merkezlere kaydırılması anlamına geliyor. Bu durumda 15 kurumun ve 500’den fazla memurun yer değiştirmesi gerekecek.

TAŞINACAK KURUMLAR

Plan hayata geçtiğinde İl Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Defterdarlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Aile ve Sağlık Müdürlüğü, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve son olarak İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün taşınması gerekiyor.

PLAN BÖYLE İŞLEYECEK

Terör Master Planı’nda, özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde örgütlü olan bakanlıkların her birine görev ve sorumluluklar veriliyor. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un koordinasyonunda yürütülecek çalışmada, ilgili bakanlıklar sorunların çözümü için kendi planlarını hazırlayacaklar. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, sivil vatandaşların ihtiyacı olan sosyal yardımlarla ilgili plan yapacak. Tarım il müdürlükleri, üreticilerin kayıplarının giderilmesiyle ilgili adım atacak. Milli Eğitim İl Müdürlükleri, çocukların eğitim haklarının kesintiye uğramaması için çalışacak. Tüm bu çalışmalar, Kurtulmuş’un bakanlığının koordinasyonunda hayata geçirilerek, tek bir plan olarak uygulanacak.

'SONRA NEREYE TAŞIYACAKSINIZ?'

Hükümetin, Hakkâri ile Şırnak şehir merkezlerini kaydırma planına MHP’den iki farklı görüş geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ, “Nüfus yoğunluğu neredeyse oraya doğru kaydırma, idari anlamda da doğru olabilir” derken, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise “Kendi toprakları içinde iki şehir merkezini güvenlik nedeniyle taşımak zafiyet ifadesidir. Ondan sonra nereye taşıyacaksınız?“ diye sordu. Vural şunları söyledi: “Daha önce ‘Hakkâri’yi Konya’ya mı taşıyacaksınız’ diye sormuştum. Önce yakın ilçelere taşıyacaklar, zihniyete bakın. Ondan sonra nereye taşıyacaksınız? Türkiye’nin her yerinde huzur ve güvenliği sağlayamamanın ifadesidir bu. PKK’dan insanları, şehirleri kaçırmak... Kendi toprakları içinde iki şehir merkezini güvenlik nedeniyle taşımak bir zafiyet ifadesidir. Orada yaşayan her insanımız devletimizin yaratacağı huzur ve güvenlik ortamında yaşamalı ve yaşatılmalıdır. Kendi toprakları içinde devlet kurumlarını başka noktaya taşımak, bir devletin ricatıdır.” (Hürriyet - Radikal)