Diyarbakır’daki Ferzad Kemanger İlkokulu, Hakkari’deki Üveyş Ana İlköğretim Okulu ve Şırnak’taki Dibistana Seretayî ya Bêrîvan-Bêrîvan İlköğretim Okulu öğrencileri ilk karnelerini aldı.

 

Ferzad Kemanger İlkokulu

 

diyarbakır

 

Ferzad Kemanger İlkokulu’ndaki karne törenine Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve ilçe belediye başkanları ile DTK başkanlık divanı üyeleri katıldı.

 

Karne töreninde konuşan DTK Eş Başkanı Selma Irmak, Kürtlerin yıllarca ana dilleri için mücadele ettiklerini, bu mücadelenin henüz sona ermediğini söyledi.

 

“Çocuklarımızın karnesi, bize halkımıza hayırlı olsun. 90 yıldan beri Kürtler bu günü bekliyordu. 30 yıl süren mücadele, kendi diliyle eğitim, yaşamın devamı için verildi. Bu kirli savaşta çok sayıda çocuk öldü. Gaz bombaları attılar, çocukları bu bahçeden çıkardılar. Bu şekilde baskı halen devam ediyor.

 

“Kürt dilinden bahsettiğimiz zaman , yüreğimizde acı hissediyoruz. O şehitlerin sayesinde, inanç ve Kürt halkının desteği, Kürt analarının desteğiyle bugünü de gözlerimizle gördük. Konuşmam çocukların çok hoşuna gitti sanırım, bugün çok mutluyum.

 

“Sadece burada değil, Cizre, Yüksekova ve diğer yerlerde de açmak lazım bu okulları. Aileleler de çocuklarının geleceği nasıl olacak diye endişeliydi. Ama artık onlar da bu endişelerinin yersiz olduğu gördü. Çocuklarımıza 4’ncü sınıfa kadar Kürtçe eğitim verilecek. 4’üncü sınıftan itibaren de Türkçe eğitim verilmeye başlanacak.”

 

‘İnanıyorum ki büyüyerek gelişecek’

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak’ın yaptığı konuşmalarda, Kürtçe eğitimin önemine değindi.

 

“Bu daha başlangıç, bir ilk adım. İnanıyorum ki büyüyerek gelişecek. Bizler asimilasyon politikalarının yaşlanmış temsilcileri olarak buradayız. Ama geleceğimiz, asimilasyon politikalarını boşa çıkarmış, kendi ana dilinde eğitim gören, toplumuyla, halkıyla, kültürüyle bütünleşen yeni kuşakların olacak.”

 

Bêrîvan İlkokulu

 

cizreü

 

Şırnak’ın Cizre ilçesindeki Dibistana Seretayî ya Bêrîvan-Bêrîvan İlkokulu’nda eğitim gören 72 öğrenci, 2014-2015 eğitim ve öğretim yılının ilk yarıyılını tamamladı.

 

Karnelerini almak üzere bazıları velileriyle okula gelen öğrenciler, eğitmenlerinden karnelerini aldı.

 

Karnelerin dağıtılmasının ardından okul öğretmenleri, öğrenci ve velileri ile Cizre Belediyesi Eş Başkanı Leyla İmret’in de katılımıyla basın açıklaması yaptı.

 

Üveyş Ana İlköğretim Okulu

 

hakkari

 

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde açılan Üveyş Ana İlköğretim Okulu’nda da bugün karne sevinci vardı.

 

Üveyş Ana İlköğretim Okulu’nda öğretmen ve velilerin katılımıyla 42 öğrenciye karneleri verildi.