Tasarımı ve yazılımı Türk mühendislere ait olanTurkcell’in ‘Gebze’ kod adlı T40 akıllı telefonudüzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. HD kalitesinde ses, yakın alan iletişimi, yeni nesil çift çekirdekli işlemci ve 4 inç’lik ekrana sahip cihaz, bu yıl Türkiye’de de üretilmeye başlanacak.

Diğerlerine öncü oldu

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, T serisinde 1 milyona yaklaşan satış rakamına ulaştıklarını belirterek “Bu sayede, ekonomiye yaklaşık 500 milyon lira katkıda bulunduk. T tasarımı ve yazılımı Turkcell teknoloji mühendislerine ait olan T serisinin yeni üyesi T40 ile de şimdi Türkiye’nin ilk yerli tasarım akıllı telefonunu ortaya koyduk. T40’ı ihraç da edeceğiz” diye konuştu.

Bağlama bile var

15 Eylül’de raflarda yer alacak olan T40’ın mesaj, alarm ve zil seslerine bağlama, vapur gibi melodiler de eklendi. Cihazın, Vestel’in Manisa’daki fabrikasında üretileceği de öğrenildi.

5 milyar dolar dışarı gidiyor

Tanıtımda yer alan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer de Türkiye’ye yurtdışından yılda yaklaşık 16 milyon telefon geldiğini belirterek “Bu telefonların her birinin birim maliyeti 300 dolar. Bu da yıllık 5 milyar dolara denk geliyor. Yani telefona çok yüksek rakamlar ödüyoruz. Cihazların yerlilik oranı ne kadar yükselirse bu para da azalacak” açıklamasında bulundu.

Yönetimin belirlenmesi bize büyük destek oldu

Turkcell’in yönetim kurulu başkanlığına da Ahmet Akça atandı. Diğer bağımsız yönetim kurulu üyeleri de Atilla Koç, Mehmet Hilmi Güler, Mehmet Bostan ve Bekir Pakdemirli’den oluştu. Ciliv yeni gelişmelere ilişkin olarak da şu açıklamayı yaptı: “Turkcell’in 29 Nisan’dan itibaren yönetim kurulu yoktu. Yönetimin belirlenmiş olması, Turkcell takımına çok büyük bir destek. Temettü kararı ise Genel Kurul’da alınacak. Genel Kurul’un toplanması hissedarların kararıyla olan birşey.”

Cihazın teknik özellikleri

2 GHz çift çekirdekli Qualcomm 8225 işlemci

1 GB RAM

4 GB dahili depolama

Android 4.1

NFC bağlantısı

10,85 mm kalınlık

136 g ağırlık

Yüz tanıma sistemi

BUGÜN GAZETESİ