Stockholm’de yaşayan UEFA lisanslı antrenör Recep İnekçi, yurt dışında iyi bir takımda antrenörlük ya da eğitimini aldığı, futbolcu ruhsal gelişim danışmanlığı (Mental Rådgivning) yapmak istediğini söyledi.

Stockholm’de ruhsal gelişim danışmanlığı yapan ve futbol eğitimi veren Recep İnekçi, Haber İsveç’e açıklamalarda bulundu.

Çocukluğundan bu yana futbol ile iç içe olan Recep İnekçi, edindiği tecrübeleri yurt dışında iyi bir takımda değerlendirmek istediğini belirterek, bununla ilgili Türkiye, Hindistan ve Katar ile temaslarının olduğunu ifade etti.

Hindistan’da futbola büyük yatırımlar yapıldığını bildiren İnekçi, “İsveç’ten de oraya giden Fredrik Ljungberg gibi ünlü futbolcular var. Orada iyi bir takımda ruhsal gelişim danışmanlığı yapmak isterim. Bununla ilgili bir kaç temasım var ancak henüz sonuçlanan yok” dedi.

“ASIL İSTEĞİM TÜRKİYE”

Asıl isteğinin Türkiye olduğunu kaydeden İnekçi, “hep Türkiye’de çalışmak istedim.

Futbolcuyla, yöneticiyle, seyirciyle anlaşabileceğim bir dil konuşuyorum. Kendi memleketimiz. Ama fırsat oluşması gerekiyor.  7-15 yaş gençler için yıllık planlama dosyaları hazırladım. Sezon sonuna kadar her hafta çocuklara ne öğretilmeli, bu dosyalarda var. Türkiye’den bir iki takımla bu konuyu konuştuk. Ya kendileri bu programı kullanacaklar ya da benimle kontrat imzalayacaklar,  ben gidip bizzat orada bu programı uygularım. Dosyanın bir kopyasını geçtiğimiz yaz Galatasaray Futbol Kulübü’ne de teslim ettim” diye konuştu.


80 MİLYONLUK TÜRKİYE, YURT DIŞINA SADECE BİR FUTBOLCU GÖNDEREBİLMİŞ

Türkiye’de uygulanan yanlış yöntemlerden dolayı istenen kalitede futbolcu yetişmediğini eleştiren İnekçi, “ 80 milyonluk Türkiye, yurt dışına sadece bir futbolcu (Arda Turan) gönderebilmiş. Hata nerede? Hata, genç futbolcu yetiştirme sisteminde.  İsveç’te her kulüp,12-13 yaşlarında yetenekli 2-3 çocuk tespit ediyor. Bunlarla ciddi ilgileniyor. Vakti geldiğinde, her açıdan yetiştirilmiş bu çocuklar A takımına direkt oynama şartı ile çıkarılıyor. Türkiye’de ise 18 yaşına gelmiş çocuk için ‘A takımına gönderelim orada tecrübe kazansın, yetişsin, hazır olsun’ deniyor.  A takımında antrenörün o çocuğa vereceği hem zamanı yok, hem de yetişmesi için geç bir zaman. Çocuk daha küçük yaşlarda eğiticilerce hazır hale gelmiş olması gerekiyor. Aksi takdirde Türk futbolunun gelişmesi mümkün değil” şeklinde konuştu.

“SADECE PARASI OLANIN YÖNETTİĞİ BİR DÜZENDEN BAŞARI ÇIKMAZ”

Türkiye’de kulüplerin sadece parası olanlar tarafından yönetebildiğine dikkat çeken İnekçi, “Ve o paralı başkan, takımın her şeyine karışıyor. Böyle bir düzenden başarı çıkmaz. Sağlam bir yönetici kadrosu ve her yönetici alanında her türlü yetkiye sahip olursa başarı gelir” dedi.

“ERGENLİK DÖNEMİNDE GENÇLERİN RUHSAL DESTEĞE İHTİYACI VAR”

Stockholm’de ruhsal gelişim danışmanlığı ve futbol eğitimi hizmeti veren bir Futbol Akademisi kurduklarını anlatan Recep İnekçi, burada gençlere oynadığı pozisyonu ile ilgili teknik futbolu öğretirken, bir taraftan da özellikle ergenlik dönemlerinde ruhsal gelişim desteği verdiklerini kaydetti.

Futbol adamı İnekçi şunları söyledi: “Ergenlik döneminde gençler hayatlarındaki öncelik sıralamasında yanlışlar yapabiliyorlar. Aileleri, okulları bazen ikinci, üçüncü plana atılabiliyor. Kültürel, sportif faaliyetlerini de bir tarafa atarak tamamıyla özel hayatlarına yönlenebiliyorlar. Bu durumda bir çok açıdan sıkıntılar yaşanıyor.

Veliler bu dönemde çocuklarına tam yardımcı olamıyorlar. Çocuk, ‘hasta mıyım ben’ diyerek baştan psikoloğa gitmeyi reddediyor. Biz burada devreye giriyoruz ve onların bu geçiş dönemini futbolu vesile kılarak daha rahat atlatılmasına aracı oluyoruz. Verdiğimiz 10 futbol dersinden 2-3 dersi ‘mental’a ayırıyoruz.”

Futbol Akademisi’nin aynı zamanda İsveç’teki spor kulüpleri ile sözleşmeler yaptığını ve bünyesindeki antrenörlerin bu kulüplerin genç takımlarını çalıştırdığını söyleyen İnekçi, “bu antlaşmanın içerisinde ruhsal gelişim dersleri de var. Bir futbolcunun özel hayatından, ekonomisine kadar bir çok konu danışmanlık veriyoruz. Bu derslerin yüzde 80’ni kendim veriyorum” dedi.

KAMERUN’DA FUTBOL KULÜBÜ SATIN ALMIŞTI

Türk kamuoyu Recep İnekçi’yi özellikle 2004 yılında Kamerun’da takım satın aldığında tanımıştı. Recep İnekçi, teknik direktörlük teklifi aldığı takımla görüşmek üzere gittiği Kamerun’da Markos FC Manyo takımını satın alarak geri dönmüştü.

Kendi ağzından Recep İnekçi

1962 Konya doğumluyum. Hayatım boyunca hep futbol içerisinde oldum. İsveç’e gelmeden önce Konya İdman Yurdu takımında ve  Ağrı Spor’da futbol oynadım. 1984 yılında İsveç’e geldiğimde kaldığım Motala kentinin birinci ligin bir altı olan Division 1’deki takımında bir dönem oynadım. Daha sonra Hammarby takımında deneme amaçlı antrenmanlara başladım. Hazırlık maçları başladığı zaman bir maçta ayak bağlarım tamamıyla koptu. Sonra ayaklarım bir türlü randıman vermeyince aktif futbol oyunculuğu hayatım bitti. Akabinde antrenörlük kursları aldım. 1993- 95 yılları arası Hammarby çocuk takımını çalıştırdım. Daha sonra Karlstad’ta oyuncu antrenör olarak görev yaparken tekrar ayak bileğimde sakatlık geçirdim, hala o dönemden kalma ayağımda platin var. Dolayısıyla tamamıyla antrenörlüğe yoğunlaştım. Futbol ile ilgili ne kadar kurs varsa gitmeye çalıştım. Şu an UEFA diplomam var. Ayrıca üç yıl çeşitli Ruhsal Danışmanlık (Mental Rådgivning) ve Spor Psikoloğu kursları aldım. 2006’dan bu yana Skarholmen’de bürom var. Burada Futbol Akademisi adı altında futbol eğitimi veriyorum. Ayrıca özellikle geçiş dönemi yaşayan gençlerimize ruhsal gelişim danışmanlığı yapıyorum.

Haber İsveç