Irmak, burada yaptığı konuşmada, AKP’li Kulu Belediyesi’nin 10 yıl boyunca halka hiçbir hizmet yapmadığını belirterek, “Burada yapılan hizmet iki tane çiftliktir. Bu iki çiftlik de biri mevcut belediye başkanının, diğeri de AKP Sözcüsü Hüseyin Çelik’indir. Belediyeler kimsenin babasının çiftliği değildir. Halkımıza şimdiden müjde veriyoruz; sizi bu zihniyetten kurtaracağız” dedi.

BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak’ın da katıldığı binlerce kişi, Kulu’da Newroz ve seçim mitingine akın etti. BDP Kulu İlçe Örgütü, Kulu Pazar alanında Newroz ve 30 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçim final mitingini bir arada gerçekleştirdi. Kulu’nun Karacadağ Mahallesi’nde yüzlerce araçlık konvoyla Irmak’ı karşılayan partililer, buradan Newroz alanına geçildi. Mitinge Irmak’ın yanı sıra, BDP PM Üyesi Şirin Altay, Diyadin Fırat, BDP Konya İl Başkanı Mehmet Hacı Bozdağ, Kulu Belediyesi BDP Eş Başkan Adayları Esin Akgül Güneş, Mustafa Çakır ile çok sayıda partili ve yaklaşık 6 bin kişi katıldı. Yerel sanatçı grupları ve Kemalê Amedê’nin verdiği konserlerle, alan hınca hınc dolup taşarken, kadınların renga renk giydiği yerel elbiselerle alan renk cümbüşüne dönüştü. Burada konuşan BDP PM Üyesi Şirin Altay, bu seçimin Kürtler açısında tarihi bir öneme sahip olduğunu ifade ederek, “Tarih bize büyük bir sorumluluk yüklemiştir. Yıllardır hep başkalarına çalışan Kürtlere büyük bir fırsat doğmuştur. 30 Mart’ta İç Anadolu Kürtlerin varlık ve yokluk sınavından geçecektir” diye konuştu.


‘KULU’YU CENNET BAHÇESİNE ÇEVİRECEĞİZ’


Kulu Belediyesi BDP Eş Başkan Adayı Mustafa Çakır, yaptığı konuşmasında, yalanlarla, kandırmalarla artık Kürtlerin, kimsenin kuyrukçuluğunu yapmayacağını ve bir bütün olarak kenetleneceğini kaydetti. Kulu Belediyesi BDP Eş Başkan Adayı Esin Akgül Güneş de, eş başkanlık sistemiyle toplumun yarısını oluşturan kadınların da yaşamın her alanında yer alacağını ifade ederek, Kulu’da kadınlara, gençlere ekonomik, kültürel alanlar yaratacaklarını belirtti. Ekolojik belediyecilik anlayışıyla Kulu’yu cennet bahçesine çevireceklerini söyleyen Akgül Güneş, 30 Martt’a zafer müjdesini vereceklerini ifade ederek, 30 Mart’ta herkesi kutlama için belediyenin önüne beklediklerini kaydetti.


‘DEMOKRASİ VE KARDEŞLİĞİ BİZDEN ÖĞRENECEKLER’


Daha sonra konuşan BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, 400 yıl önce İç Anadolu’ya sürgün edilen Kürtlerin kimliklerinden ve dillerinden kopartılmak istendiğini ifade ederek, tüm baskı ve zorbalıklara rağmen Kürtlerin, benliklerini koruyarak bugünlere kadar taşıdığına işaret etti. Halkı Türk, Kürt, Çerkez, Müslüman, Sünni, Alevi diye ayıran iktidar erkeleri ve oligarşi sisteme inat halkların kardeşliğini ve barışı sağlayacaklarını ifade eden Irmak, “Çok kültürlü, çok dilli, çok kimlikli toplumu “teklerle” yok etmeye çalışan zihniyete karşın, Türkiye’de yaşayan herkesime kucak açtık. Kürdiyle, Türküyle, Çerkeziyle, Lazıyla Türkiye’de yaşayan herkesin eşit bir şekilde barış ve kardeşlik hukuku çerçevesinde yaşayacağı bir yaşamı biz kendi elimizle getireceğiz. Bu ülkede yaşayan herkesim aynı kaynaktan su içiyor, aynı havayı soluyor. Yüz yıllardır birlikte yaşıyor. Halklar arasında hiçbir problem yoktur. Bizi bölmeye çalışanlar, ırkçılık yapanlar demokrasi ve barışı bizden öğrenecekler” dedi.


‘BARIŞ KÖPRÜSÜNÜ ÖRECEĞİZ’


Iramak, Kulu, Cihanbeyli ve Haymana’yı alarak, İç Anadolu ve Bölge arasında barış ve kardeşlik köprüsünü inşa edeceklerini kaydederek, sadece hizmet belediyeciliği değil aynı zamanda demokrasi mücadelesini de vereceklerini belirtti. Burada yaşayan herkesimin kendi rengiyle, kendi diliyle ve kendi kimliğiyle yaşayacağı bir anlayış geliştireceklerini ifade eden Irmak, “Kürtlerin hiç kimseden ne üstünlüğü var ne de kimseden aşağı kalır yanı var. Biz halk olarak diğer halklarla eşit ve kardeşçe yaşamak istiyoruz. Çok mu şey istiyoruz. Her kuşun bile bir dili var. Ama yıllarca Kürtlerin dili, kültürü ve kimliği yasaklandı. Biz öz mücadelemizle bunu anlayışı yerle bir ettik. Birlikte nasıl yaşanır, halkların kardeşliği nasıl olur onlara biz öğreteceğiz. Bizim yaklaşık yüz belediyemiz var, belediyecilik nasıl olur dönüp baksınlar” şeklinde konuştu.


‘BELEDİYELERİ KENDİ ÇİFTLİKLERİNE DÖNÜŞTÜRMÜŞLER’


Mevcut AKP’li Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız’a, isim vermeden yüklenen Irmak, belediyelerin kimsenin babasının çiftliği olmadığını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kulu’ya girdiğimde yol güzergahında gözüme iki tana çiftlik ilişti. Sorduğumda ‘birinin mevcut Kulu Belediye Başkanını Ahmet Yıldız’ın, diğerinin ise AKP Sözcüsü Hüseyin Çelik’in’ olduğunu söylediler. Bu nasıl bir zihniyet? Halka hiçbir hizmet yapmayan bu zihniyete, belediyeyi babalarının çiftliği zannediyorlar. Yüzlerce gencimiz işsizlikten dolayı gurbete gitmek zorunda kaldı. Gurbetin ölümden daha zor olduğunu ben bilirim. Bu gençlerimize iş alanları açılsa neden gurbete gitsinler? Kaç yıldır bunlar bu halka ne hizmet getirdi.’ İleri demokrasi getirdik’ diyen zihniyet, belediyeleri kendi çıkarları için kullanıyor. Politikaları da, şehrin içinde geçen bu arkadaki, pislik içinde olan dere gibi kokuyor. Bunlardan kurtulmanın zamanıdır”


‘BARIŞIN TEMİNATI ÖCALAN’DIR’


Irmak, bu seçimin sadece bir yerel yönetim seçimi değil, referandum niteliğinde bir seçim olduğunu ifade ederek, 30 Mart’ta gerçekleştirilecek seçim sonuçlarının demokrasi ve barış sürecini de doğrudan etkileyeceğini vurguladı. Tekçilik ve oligarşi anlayışının bu ülkeye hep kaybettirdiğini belirten Irmak, “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başlatmış olduğu barış ve çözüm sürecinin ardından bir yıl geçti. Hiçbir evladımızın kanı akmadı. Bu bizim için en değerli şeydir. Bunu sağlayan da Önder Öcalan’dır. Daha önce devletin terörist dediği Abdullah Öcalan ile masaya oturmak zorunda kalmıştır. Dünyada örnekleri çoktur. Demokrasi ve kardeşlik mücadelesi veren Nelson Mandela için de terörist diyorlardı. Ama daha sonra Mandela’nın gerçek değerini tüm dünya anladı. Terörist dedikleri Mandela Güney Afrika’nın başkanı oldu. Artık korkmanın, çekinmenin bir anlamı yoktur. Eğer demokrasi ve kardeşliğin gelişmesini istiyorsanız, Önderliğin yürüttüğü mücadeleye sahip çıkmalıyız” diye konuştu.


Konuşmaların ardında yakılan Newroz ateşi yakılarak, ateş etrafında yüzlerce kişi halaya durdu. Newroz kutlamaları, yerel sanatçı gruplarının verdiği konserlerle akşama kadar sürdü.

Hacı Güneş