ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı James Comey, 2 Amerikalı gazeteci ile İngiliz yardım görevlisinin IŞİD tarafından kafaları kesilerek öldürülmesini gösteren videolardaki İngiliz aksanlı maskeli militanın kimliğini belirlediklerine inandıklarını söyledi.

Amerikan basınında yer alan haberlere göre, Comey FBI merkezinde küçük bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, ’Militanın kimliğini sanırım tespit ettik’ dedi. Comey, sözkonusu militanın kimliği ya da vatandaşlık durumuyla ilgili detay vermeyeceğini kaydetti. Comey, videolardaki kafa kesme eylemlerini de gerçekten bu militanın yapıp yapmadığı konusunda da bilgi vermedi.

Videolarda Amerikalı gazeteciler James Foley ve Steven Sotloff ile İngiliz yardım görevlisi David Haines’in kafalarının kesilmesi açıkça gösterilmiyor ancak İngiliz aksanlı bir militan, elinde uzun bir bıçakla konuşuyor ve bu 3 kişinin kafasını kesmeye başlıyor gibi görünüyor.

Comey ayrıca, şu anda yaklaşık bir düzine Amerikalı’nın Suriye’deki aşırıcı gruplarla birlikte savaştığının tahmin edildiğini kaydetti. 100’den fazla Amerikalı’nın ya Suriye’ye gitmeye çalışırken gözaltına alındığını ya başarıyla gittiğini ya da gidip geri döndüğünü ifade eden Comey, aşırıcı gruplarla birlikte savaştıktan sonra geri dönen Amerikalıların tamamının ya soruşturma veya izleme altında olduğunu ya da gözaltına alındığını belirtti. 

FBI Başkanı Comey, ABD’nin Suriye’deki militanlara katılan her bir Amerikalıyı tespit ettiğinden emin olmadığını da söyledi.

Muhabir: Mehmet Ö. Toroğlu

Kaynak: AA