IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırıları 25. Gününde de devam ediyor.  Kobani’de  çatışmaların  dün akşam saatlerinden itibaren yeniden şiddetlendiği bildirildi. Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) saldırılarının özellikle Rakka, Til Ebyad, Minbic gibi merkezlerden yeni güç takviyesi yaparak yeniden saldırıya geçtiği belirtilirken, Halk Savunma Birlikleri (YPG)- Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) güçleriyle IŞİD arasında özellikle doğu ve güney cephelerinde şiddetli çatışmalar yaşandığı öğrenildi.

Fırat Haber Ajansı’nda (ANF) yer alan habere göre, IŞİD’in Mürşitpınar Sınır Kapısı’nı hedef aldığı da gelen bilgiler arasında.

YPG Basın Merkezi dün Kobani’de yaşanan çatışmalara ilişkin açıklama yaptı. ANF’de yer alan haberde, dün gece güney ve doğu cephelerinde göğüs göğse çok şiddetli çatışmaların yaşandığı belirtildi.

Kobani Savunma Bakanı: IŞİD çekilmedi, saldırılarını sürdürüyor

İMC TV’ye konuşan Kobani Savunma Bakanı Hasan IŞİD’in Kobani’den çekildiği yönündeki haberleri de yalanladı. IŞİD’in son hava saldırılarının öncekilere kıyasla daha etkili olduğunu ancak tehdidin aynı şekilde sürdüğünü vurguladı.

BM

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura yaptığı yazılı açıklama ile Kobani’nin üç haftadır IŞİD kuşatması altında olduğunu ve burada bulunan 400 bin Kürdün kendilerini “büyük bir cesaretle savunduklarını” belirterek uluslararası toplumun biran önce harekete geçmesini istedi.

Hatip Dicle

DTK Eş Başkanı Hatip Dicle İMC TV’de IŞİD’in Kobani saldırılarını ve Kobani eylemlerini değerlendirdi.  Yaşananlardan hükümetin sorumlu olduğunu ifade eden Dicle, Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesi’nin ve PYD’nin temin ettiği ağır silahların sınırdan Kobani’ye ulaştırılmasına izin vermesi gerektiğini söyledi.

Kobani eylemleri

Kobani’ye yönelik IŞİD saldırılarının protesto edildiği Türkiye çapındaki eylemlerde 23 kişi öldü. Diyarbakır’da 10, Mardin’de 6, Siirt’te 3,  Batman’da 1, Muş’ta 1, Adana’da 1 ve Van’da 1 kişi olmak üzere toplam 23 kişi yaşamını yitirdi.

Kobani’ye yönelik saldırıların protesto edildiği Diyarbakır ve Mardin’de sokağa çıkma yasağı uzatıldı. Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Valiliği tarafından konulan sokağa çıkma yasağının Anayasa’ya aykırı olduğu belirterek, yasağın kaldırılması ve yürütmenin durdurulması talebiyle Diyarbakır Nöbetçi Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

Diyarbakır ve Dersim’de okullar 13 Ekim’e kadar da tatil edildi.

#KobaneyeKoridorAç imza kampanyası

IŞİD saldırıları altındaki Kobani’ye Türkiye sınırları içinden koridor açılması için change.org üzerinden imza kampanyası başlatıldı.

Aynı zamanda sosyal medya üzerinden #KobaniyeKoridorAç ve #CorridorToKobane hasteg’leri açılarak paylaşımlarda bulunuluyor.