Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı 3 mahallede 11 gündür süren sokağa çıkma yasağı ve saldırılara karşı Birleşik Haziran Hareketi, HDK bileşenleri, Demokratik Hukukçular Platformu ve çok sayıda kitle örgütü ilçeye geldi. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve HDP'li vekillerle binlerce kişi yasağın uygulandığı Tekel, Mescit ve Konak mahallelerine giderken, polisin açtığı ateş sonucu bir kişi ağır yaralandı. Mahallelerde bir süre kaldıktan sonra Silvan Belediyesi'ne geçen HDP heyeti ile ilçeye gelen siyasi parti temsilcileri ve kitle örgütleri burada açıklama yaptı.

Açıklamada konuşan ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, AKP'nin suç işlediğine dikkat çekerek, "Tükiye devleti, İsrail'in Filistin'e uyguladığını bugün Silvan'da Kürt halkına uyguluyor. Bunu protesto ediyoruz. Barış istiyoruz artık. Operasyonların son bulup, Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasını, Dolmabahçe Mutabakatına dönülmesini istiyoruz. Yoksa bölgedeki savaş hepimiz yakar, herkes bunun altında kalır. Başta hükümet olmak üzere herkes aklını başına alsın" dedi.

Taş'ın ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Silvan'a gelen heyetleri ve direnen halkı selamlayarak, heyetlerin gelişinin Silvan halkına güç verdiğini belirtti. 11 gündür zıvanadan çıkan güçlere karşı direnen Silvan halkının yanında olduklarını ifade eden Yüksekdağ, "İnsanların hiçbir can güvenliği yok. Burada can koruyan bir devlet yok, can alan bir devlet var. Halka savaş açan bir devlet var" dedi. Tüm yoğun saldırılara karşı halkın direndiğini ifade eden Yüksekdağ, "Kimse yalan söylemesin, çamur atmasın. Burada bir hendek savaşı yok bir halk savaşı var. Halkımızın onuruyla öz gücüyle ortaya koyduğu bir direniş var" dedi.

Kana batmış bir iktidarın geleceğinin olmadığını söyleyen Yüksekdağ, barış diyen bir halkı kanla bastırmaya çalışan bir iktidarın hiç bir şekilde olurunun olmadığını ifade etti. İktidar darbesine boyun eğmeyeceklerinin altını çizen Yüksekdağ sözlerine şöyle devam etti; "Bugün ülkeyi 80 darbesinden beter yaptılar. Demokratik iradeyi ayaklar altına aldılar. Ordu darbe yaptığında siyasiler çeketlerini bile almadan gittiler, ama biz gitmeyeceğiz. Biz onlar kadar yüzsüz değiliz, hiç bir yere gitmeyeceğiz. Sanmasınlar ki bunların bu zulüm saltanatı karşısında milyonlar harrekete geçmeyecek. Yarın milyonlar bu diktatöre karşı harekete geçecek."

Yasağın uygulandığı mahallelerde maruz kaldıkları saldırıya da değinen Yüksekdağ, "Sıkıyönetim ve sokağa çıkma yasağının olduğu mahallelerde çeteler tarafından pusuya düşürüldük. Bütün bir cadde boyunca yürüdük mahalleye girdiğimizde binlerce insan ve temsilcileri olarak yaylım ateşine tutulduk. Bunlar kalleş ve pusu çeteleridir. Ne yaparlarsa yapsınlar bu iktidar halkın demokratik istediği karşısında başaramayacak" dedi.

"Bu ülkede katiller varsa kanla iktidar olmak isteyenler varsa cesur insanlar da var" diyen Yüksekdağ, "11 gün boyunca bu kent dimdik ayakta durdu. Biz bu toprağın evlatlarına sonuna kadar güvendik ve güveniyoruz. Bu zulmü hep birlikte aşacağız" dedi. (DİHA)