İsveç Brüksel’deki AB-Türkiye zirvesi öncesi Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sığınmacıların doğrudan Türkiye’de kabulü ve üye ülkeler arasında dağıtılması önerisini kabul etmedi.

İsveç, sığınmacıların Türkiye'de kabulü ve AB üyesi ülkeler arasında dağıtılması planını kabul etmedi. Başbakan Stefan Löfven, "İsveç'in Türkiye'den daha fazla sığınmacı kabul edemeyeceğini" söyledi.

Dagens Nyheter gazetesinin edindiği bilgiye göre Brüksel’deki AB – Türkiye zirvesi öncesi Almanya’nın çağrısı ile İsveç, Almanya, Avusturya ve diğer beş AB üyesi ülkenin liderlerinin katıldığı bir mini zirve yapıldı.

Bu gruptaki AB üyesi ülkeler, sığınmacı krizinde AB’nin ortak sorumluluk almasını isteyen ülkelerden oluşuyor. Almanya mini zirve toplantısında AB’nin doğrudan Türkiye’de 400 bin sığınmacıyı kabul etmesini ve AB üyesi ülkeler arasında paylaştırılmasını önerdi.

"İlkesel olarak destekliyoruz"

İsveç Başbakanı Stefan Löfven AB-Türkiye zirvesi sonrasında yaptığı basın açıklamasında Almanya’nın önerisini ilkesel olarak desteklediklerini belirterek "Bu günkü koşullarda İsveç’in Türkiye’den daha fazla sığınmacı alması güncel değildir" dedi.

İsveç yılbaşından bu yana ülkeye gelen 150 bin dolayındaki sığınmacı akınından sonra sığınmacıları barındırmakta zor duruma düşmüş ve sığınmacı politikalarında bir dizi kısıtlayıcı önlemler almıştı. Hürriyet