Sputnik'in de aralarında bulunduğu Rus medya kuruluşlarının başka ülkelerdeki seçimleri etkilediğini iddia eden ABD'nin kervanına İsveç de katıldı. İsveç Başbakanı Stefan Löfven, Rusya'nın ülkesindeki seçimleri etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Rusya, özellikle son yıllarda bir şeyler ters gittiğinde Batılı liderlerin sorumlu ararken 'kullandığı' başlıca seçenek oldu. Moskova’nın seçimleri etkilediğini öne süren ABD’nin ardından İsveç de benzer bir histeriye kapıldı. İsveç Başbakanı Stefan Löfven, 2018 yılında yapılması planlanan seçimleri Rusya’nın etkileyebileceğini iddia etti.

Löfven’in bu iddiayı ortaya atmasının sebebi ise İsveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nün (UI) yayınladığı ve Rusya’nın 'sahte haber' ve 'propagandalar' yoluyla İsveçlilerin kararlarını etkilemeye çalıştığı öne sürülen raporu oldu.

Kanıt gösterilmeden bu iddianın ortaya atıldığı raporda, Sputnik ve Russia Today (RT) dezenformasyon yaymakla suçlandı. Gerçeklikle bir ilgisi olmayan bu iddialar da Nisan 2015’te açılan ve yaklaşık bir yıl önce erişimi engellenen Sputnik İsveç versiyonunun analizi ile gündeme getirildi. Öte yandan halihazırda kapatılmış olan Sputnik’in İsveçli seçmenleri nasıl etkileyeceği ise merak konusu.

'RAPORA ŞÜPHE İLE YAKLAŞILMALI'

Öte yandan İsveçli Fria Tider haber kuruluşunun Baş Editörü Widar Nord, Nyheter Idag haber kuruluşuna yaptığı açıklamada, UI’nin raporuna şüpheci yaklaşılması gerektiğini vurguladı:

"UI, İsveç Silahlı Kuvvetleri’nin gayri resmi basın bölümü ve şüpheci yaklaşılmalı. Fakat Stockholm Takımadası’nın yarısını aslında var olmayan Rus denizaltılarını avlamak için bertaraf eden bir kuruluşun, yine Rusya’nın gerçekte olmayan psikolojik operasyonlarına yönelik rapor çıkarması pek de şaşırtıcı değil."

sputniknews.com