İsveç’te 30 yerleşim biriminin belediye başkanları, AKP Hükümeti’ne gönderdikleri bir mektupta Kürt belediyelere kayyım atanmasını ve belediye yöneticilerinin tutuklamasını kınadılar. 

AKP Hükümeti’nden insan haklarına ve hukukun temel ilkelerine saygı göstermesini, Kışanak ve Anlı başta olmak üzere tüm belediye başkanlarının derhal serbest bırakılmasını talep ettiler.

Mektuplarında aralarında Diyarbakır Belediyesi Eşbaşkanları Gülten Kışanak ve Fırat Anlı’nın da bulunduğu 28 Kürt belediye başkanının tutuklandığını ve bazı belediyelere kayyım atandığını belirten belediye başkanları, Türkiye’deki insan hakları, basın ve ifade özgürlüğü ihlallerini şu cümlelerle dikkat çekiyorlar: “Son dönemlerde Türk Hükümeti’ne eleştiriler yönelten binlerce gazeteci, halk tarafından seçilen politikacı, avukat ve insan hakları savunucusu tutuklandı. Ayrıca Hükümet, çok sayıda haber ajansı, televizyon kanalı ve günlük gazeteyi kapattı. Durum o kadar kötü ki, bazı savunma avukatları bile tutuklandı.”

Kışanak ve Anlı gibi halkın oylarıyla seçilmiş belediye başkanlarının görevlerini yapmalarının engellenmesinin demokrasiye karşı bir tehdit oluşturduğunu söyleyen başkanlar, Kışanak ve Anlı başta olmak üzere tutuklu belediye yöneticilerinin derhal serbest bırakılmasını, muhalif gazeteciler, politikacılar ve insan hakları aktivistlerine yönelik tutuklamalara son verilmesini talep ediyorlar. 

Dalarna bölgesinde bulunan belediye başkanlarının insiyatifi ile hazırlanan mektubun Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği ve İsveç medyasına gönderileceği belirtildi.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Dalarna Bölgesi Ombudsmanı Evin Çetin, gazetemize “Partimiz halkın oylarıyla seçilmiş belediye yöneticilerinin görevden alınmasını kabul edemez. 

Tutuklanan belediye başkanlarından bazıları daha önce buraya gelip belediye yöneticileriyle görüşmeler yapmışlardı. 30 belediye yönetcisi tutuklandığı için Sosyal Demokrat İşçi Partisi üyesi 30 belediye başkanı bu açık mektubu Türk Hükümeti’ne yazdı” açıklamasını yaptı.

İsveç Hükümeti’nin Türkiye’deki insan hakları ihlalleri ve belediye başkanlarının tutuklanmalarına karşı daha açık bir tavır göstermesi gerektiğini belirten Çetin, konuyu parlamento gündemine taşıyacaklarını söyledi. 

Murat KUSEYRİ
Stockholm