İsveç’te öğretmenlerin yüzde 90’ının örgütlü olduğu 230 bin üyeli İsveç Öğretmenler Federasyonu, Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yaşanan açığa almaların hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini ve federasyonlarının açığa alınan meslektaşlarıyla dayanışma içinde olmaya devam edeceğini belirtti.

İsveç Öğretmenler Federasyonu Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Anders Johansson’la Türkiye’deki son gelişmeleri, 15 Temmuz askeri darbe girişiminden sonra artış gösteren düşünce ve ifade özgürlüğü ihlallerini ve öğretmenlere yönelik toplu işten atılmaları konuştuk.

2014 yılından bu yana Türkiye’ye gidip Eğitim Sen yöneticileri ile görüşmeler yapan ve Türkiye’de düzenlenen değişik konferanslara konuşmacı olarak katılan Johansson, Türkiye’de öğretmenlerin yaşam ve çalışma koşullarını yakından takip edenlerden.

ORTAÇAĞ KARANLIĞI 

Johansson, Türkiye’deki öğretmen örgütleriyle ortak projeler üzerinde çalıştıklarını, görüş alışverişinde bulunduklarını ancak son gelişmelerden sonra bu işbirliğinin neredeyse imkansız hale geldiğine dikkat çekiyor. “15 Temmuz askeri darbe girişiminden sonra eğitim sistemi, medya kuruluşlarının kapatılması, insan hakları, basın ve ifade özgürlüğü ihlalleri Türkiye’yi Ortaçağ karanlığına götürdü” diyor.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye’de durumun emekçiler açısından daha da kötüleştiğini, devletin resmi politikasına aykırı görüşleri olanlara yönelik baskı ve saldırıların önemli ölçüde artış gösterdiğini belirttikten sonra şunları kaydediyor:

“İnsanların güvenlikleri yok. Herkes her an söylediği en küçük bir şeyden dolayı içeri atılabilir. Temelsiz suçlamalarla cezaevine girebilir ve masumiyetinizi ispat edemezsiniz.

Korkunç bir durum oluştu. Açığa alınanların olanlara itiraz etme hakları yok. Hükümet kendisi gibi düşünmeyen herkesi bir biçimde tasfiye etmeye çalışıyor.”

SORUN EN ÜST DÜZEYDE ELE ALINSIN DİYE...

Açığa alınan öğretmenlerle dayanışmak amacıyla ne yapmayı düşündüklerini sorduğumuzda Anders Johansson şu bilgileri veriyor: “Onlara ekonomik yardımda bulunmak için bir fon oluşturmayı planlıyoruz. Amacımız bu çalışmalara Avrupa’nın değişik ülkelerindeki öğretmen örgütlerini de katmak. Sorun çok kapsamlı. Bu nedenle de İsveç Hükümeti ve Avrupa Birliği’nin bu konuyu en üst düzeyde ele almaları lazım. Bunun gerçekleşmesi için girişimlerimiz sürüyor” diyerek yanıtlıyor.

İsveç Öğretmenler Federasyonun Türkiye’deki öğretmenlere mesajını ise Johansson şöyle özetliyor: “Yalnız değilsiniz. İsveç’te ve Avrupa’nın diğer ülkelerindeki öğretmenler, Yunan ve Alman Öğretmenler Federasyonları sizlerin yanında ve olanaklarımız ölçüsünde her türlü dayanışmayı göstereceğiz.”

Murat KUSEYRİ
Stockholm