İsveç’te bir mahkeme, eşini dövmekten yargılanan erkeği “iyi bir aileden geldiği” ve “şikayetçi kadının güvenilir olmadığı” gerekçesiyle beraat ettirdi. Kararın gerekçesinde kadının ‘şeriata göre evlendiği için dövüldüğünde polise gitmemesi gerektiğini’nin belirtilmesi de tartışmalara yol açtı. Karara şaşıran savcılık üst mahkemeye başvururken, beraat kararı alınmasını sağlayan iki mahkeme üyesi partilerinden ihraç edildi, biri ise tepkiler üzerine mahkemedeki görevinden de istifa etmek zorunda kaldı.

2015 YILINDA POLİSE ŞİDDET BAŞVURUSU
Irak doğumlu Marjam Jassem, 2015 yılında eşini kendisine şiddet uygulamakla suçlayarak polise bildirdi. Şikayet dilekçesinde eşinin şaçlarını yolduğunu, tokat attığını ve yüzüne ayakkabıyla vurduğunu söyledi.

Kararını yeni açıklayan Solna İlk Mahkemesi, erkeği beraat ettirdi. Kararın gerekçesinde erkeğin “iyi bir aileden gelmesinin beraat kararın alınmasında etkili olduğu” belirtilmesi tartışmalara yol açtı.

GEREKÇELİ KARARDA SKANDAL İFADELER
Karar gerekçesinde, kadının ifade verirken “ağlaması gerektiği” ancak bunu yapmadığı için anlattıklarının inandırıcı olmadığı sonucuna varılıyor. Ayrıca Jassem’in “şeriat yasalarına göre evlendiği” belirtilerek eşinin ailesine durumu bildirmesi ve sorunun aile içinde tartışması gerekirken kadının doğrudan polise şikayet etmesinin kadının “güvenirliğini azalttığı” ileri sürülüyor.

Kadının vücudundaki darp izlerinin de kadın tarafından kocasını suçlamak amacıyla yapılmış olabileceği iddia edilirken, kadınların korunaklı ev veya bir daire temin edebilmek için haksız yere eşlerini dayak ve tehdit etmekle suçlamalarının da olağandışı olmadığı savunuluyor.

Öte yandan yargıç ve mahkemenin bir üyesinin şüphelinin cezalandırılmasını isterken iki mahkeme üyesi beraat etmesini istediği öğrenildi. Böylesi durumlarda sanığa en alt cezanın veriliyor ve beraat ettiriliyor.
Savcı Josefine Dahlqvist ise kararın kendisini çok şaşırttığını ve bozulması için hemen Üst Mahkeme’ye itiraz ettiğini söyledi.

‘MÜSLÜMANA ŞERİAT YASASI UYGULANSIN’ TARTIŞMASI
Şüphelinin beraat etmesi için oy kullanan mahkeme üyelerin her ikisi de İsveç Merkez Partisi’ni temsilen mahkemede yer alıyor. Ebtisam Aldebe, 2014 yılında yapılan seçimlerde milletvekili adayı olduğunda İsveç yasalarının ülkedeki Müslümanlara göre uyarlanmasını istedi ve bazı durumlarda şeriat yasalarının geçerli olması gerektiğini savundu.

Aynı zamanda Solna Belediyesi Sosyal İşler Kurulu’nun üyesi de olan Aldabe, mahkeme kararından sonra ise “Yorum yok. Üst Mahkeme’nin kararını bekleyelim” dedi. Aftonbladet gazetesine de “Bu davada yasaları uyguladım. İsveç yasalarını. Asla başka yasalara göre karar vermedim” açıklaması yaptı. 

MAHKEME ÜYELERİ PARTİDEN İHRAÇ EDİLDİ
Merkez Partisi Solna Şubesi, skandal kararın medyaya yansımasından sonra partinin Aldabe’ye güvenini yitirdiğini ve mahkemedeki görevinden istifa etmesini istedi. Şüphelinin beraat etmesi için oy kullanan Merkez Partisi’nin diğer üyesi Hasan Fransson ise eleştirilerden sonra görevinden kendisi istifa etti.

Merkez Partisi Lideri Annie Lööf, twitter hesabından “Solna’da korkunç bir karar. Bir hukuk devletinde yeri olmayan muhakame ve değerlendirmeler. Böylesi değer yargılarının partimizde yeri yok. Merkez Partisi’nin politikası tüm insanların anynı değerde ve yasa karşısında eşit olması üzerine inşa edilmiştir” açıklamasını yaptı.

Merkez Partisi bu açıklamanın ardından kararın altında imzası bulunan Ebtisam Aldebe ve Hasan Fransson’u partiden ihraç ettiğini açıkladı.

Murat KUSEYRİ / evrensel.net
Stockholm