İsviçre Başkonsolosluğu himayesinde, Switzerland Global Enterprise Üst Yöneticisi (CEO) Daniel Küng, İsviçre Ticaret Ofisi Direktörü Mehmet Yıldırımlı ve KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan'ın ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında temsilciliğe ilişkin detaylar paylaşıldı.
 
Açılışta Türkiye ve İsviçre arasındaki ekonomik ilişkiler ve ilerleyen süreçte yaşanan gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulunan Daniel Küng, yeni açılan temsilciliğin her iki ülkenin taraflarını aktif bir şekilde bir araya getireceğini, ülkeleri ve ekonomileri birbirine daha sıkı bağlayacağını söyledi.
 
Küng, İsviçre'nin en rekabetçi ülkelerden biri olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:
"İsviçre'nin yenilikçilik açısından da dünya şampiyonu bir ülke olduğu aslında bilinmez. Global ölçekte yaşanan ekonomik sıkıntılar olmasına rağmen, İsviçre şu an 2008 yılındaki seviyeye ulaşmayı başardı. İhracat ve ithalat oranları gittikçe daha hızlı gelişmekte olan ülkelere kayıyor. İsviçre ve Türkiye açısından bir değerlendirme yapmam gerekirse, Türkiye'deki ekonomi son derece istikrarlı. Geçen yıl ufak bir yavaşlama olmakla beraber ülkede çok büyük yatırımlar var. Türkiye'deki pazar çalışmalarında ve gelecekte büyüyecek pazarlara açılma konusunda, yerinde ve doğrudan vereceği destekle Switzerland Global Enterprise stratejik bir adım daha atmıştır. İsviçre için Türkiye  potansiyeli yüksek olan önemli bir ihraç ülkesidir. Türkiye'nin ayrıca Kuzey 
Afrika, Ortadoğu ve Asya ile yapılan ticaretin merkezi olması bizim ilgimizi çekiyor."
 
Her iki ülkenin de gittikçe azalan bir borçlanmasının olduğunun da altını çizen Küng, "Türkiye doğru yönde, son derece sağlıklı büyüyor. Çok önemli lokasyona sahip bir ülke. İsviçreli şirketler açısından Türkiye, geleceğin önemli pazarlarından biri" dedi.
 
Toplantı sonunda soruları yanıtlayan Küng, gelen bir soru üzerine Zürih Üniversitesi ile Türkiye'den bir üniversite arasında bir işbirliği yapılması için çalışmaların devam ettiği bilgisini verdi.
 
İsviçre Ticaret Ofisi
 
Toplantıda paylaşılan bilgilere göre, İstanbul'daki temsilciliğinin yöneticiliğini Mehmet Yıldırımlı'nın üstleneceği Ticaret Ofisi, İsviçre ve Liechtenstein kökenli küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) Türkiye pazarına girmelerinde destek olacak.
 
İsviçre'nin ihracatı arttırmayı hedefleyen ve İsviçre Başkonsolosluğu bünyesinde bulunan bu yeni temsilcilik, İsviçreli ve Liechtenstein kökenli KOBİ'lerin Türkiye pazarına başarılı bir giriş yapmaları için gerekli desteği vererek iki ülke arasındaki ticari ilişkileri artırmayı hedefliyor.