Panelde Kürt özgürlük mücadelesiyle birlikte kadın erkek ilişkilerinde önemli değişimlerin olduğu, kadın ve erkeğin değişmek zorunda kaldığı, eskisi gibi ne kadının geleneksel ne de erkeğin egemen yaklaşabileceği dile getirildi. Ayrıca mücadelenin tüm kadınlarda daha fazla sosyalleşmeyi getirdiğine, erkeklerde de feodal alışkanlıklarını değiştirmeye zorladığına dikkat çekildi. 

 

Erkekler aileye duyarsız

Panelde kadınlara "erkeklerde ne değişmeli" sorusu yöneltildiğinde ağırlıkta kahvehane kültürü, çocuklara karşı sorumsuzluk, aile ilişkilerinde duyarsızlık, kadını küçük gören yaklaşımların değişmesi gerektiği cevapları verildi. 

 

Kadının 'özgürüm' yanılgısı mücadelesizliği getiriyor

Kadınlara yöneltilen eleştiriler ise genelde toplumun eğitim, bilinçlenme çalışmalarında gereken çabanın sarfedilmediği, toplumun kendi düzeyini yeterli gördüğü, Avrupa'da belirgin bir özgürlük yanılmasının yaşandığı, hem kadında hem de erkekte belirli bir ekonomik seviyeye ulaştıktan sonra kendini hayatın rehavetine kaptıran bir kadın erkek gerçekliği olduğu dile getirildi.

Panelde bir konuşma yapan Kürt Kadın Hareketi temsilcisi Rojda Yıldırım ise "Avrupa'da erkeğin göreceli olarak bazı imkanlar sunduğunu ve kadınların da bunu bir özgürlük alanı olarak gördüğünü, çoğu kadının araba kullanmayı, dışarı çıkmayı bir nimet olarak algıladığını ve bunları özgürlük alanı olarak kabul ettiğine dikkat çekti. Erkeğin çizdiği sınırlarda kendini özgür gören bir kadın anlayışının kadın özgürlüğünü sekteye uğratığını, kadınları mücadelesizliğe mahkum ettiğini belirtti. 

 

Kadın hala geleneksel beklentiler içinde

Mücadelenin bütün toplumda değişim yarattığını ancak halen yolun başında olunduğuna dikkat çeken Yıldırım, kadınların özgürlük sorununa yaklaşımda halen geleneksel beklentiler içinde olduğunu, erkeğin de kadını geleneksel sınırlarda tutmak için özel bir çaba sarfettiğini, kadın bilinçlenmesine karşı karşı bir duruş ve direniş içinde olduğunu söyledi. 

 

Erkek daha fazla yüzleşmeli

Yıldırım, kadının toplum özgürlüğünü kendi özgürlüğünde görmesi gerektiğini, erkeğin de özgürlük sorununu kendi temel çelişkisi haline getirerek devlet, iktidar, egemenlik ve erkeklik gibi kavramlarla daha fazla yüzleşmesi gerektiğine dikkat çekti.

Panel karşılıklı soru, diyalog ve tartışmalarla sona erdi.

 

 Y.ÖZGÜR POLİTİKA