Halkların Demokratik Partisi (HDP) 1 Kasım Genel Seçimleri için hazırladıkları seçim beyannamesinin ardından Kadın Seçim Bildirgesi’ni de açıkladı.

Cumartesi günü partisinin Kadın Seçim Beyannamesi'ni açıklayan HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, 7 Haziran'da ortaya çıkan iradenin Saray tarafından kabul edilmediğini belirterek, "Bizim irademizi tanımayanları bizde tanımıyoruz" dedi. Yüksekdağ, özyönetimlerin esas olarak kadınların gerçek demokrasi iradesi olduğunun altını çizerek, öz yönetimleri sahiplendiklerini vurguladı. 

 

Kadın konuştuğu zaman barış gelecek

"1 Kasım'da kadınları iradesi ve sözü olacağız" diyen Yüksekdağ, bugünkü siyasi sarmalda artık susması gerekenin siyasi iktidar ve savaşı başlatan erkek zihniyetin susması gerektiğini söyledi. Kadınlar konuştuğu ve yönettiği zaman barış geleceğini dile getiren Yüksekdağ, "Biz konuşursak hayattaki bütün adaletsizlikler ortadan kalkar" dedi. 

 

'Öz yönetimleri sahipleniyoruz'

1 Kasım'da demokratik kurucu iradeyi daha da ileri taşıyacakları mesajını veren Yüksekdağ, "her yerde özyönetim iradesini oluşturan ve inşa eden kadınları selamlıyoruz" dedi. Yüksekdağ, "Öz yönetim biz kadınlar için herşeyden önce bedenimiz, kimliğimiz emeğimiz bizimdir demektir. İşte halkımızın kadınların gerçekleştirdiği bu öz yönetim iradesini kendi irademiz olarak sahipleniyoruz. İstanbul'da Çanakkale'de Karadeniz'de her yerde halkımız kendi kendisini yönetmelidir" diye konuştu. "Öz yönetim kadınların özlem duyduğu yeni demokratik rejimin adıdır. Cumhurbaşkanı isteseniz de, istemeseniz de rejim değişti demişti. Bizim cevabımız nettir. Bu memlekette isteseniz de istemeseniz de kadınların öncülüğünde yeni bir yaşam boy veriyor" şeklinde konuşan Yüksekdağ, "Oylar HDP'ye kadınlar iktidara" çağrısı yaptı. " diye konuştu.  

 

Eş yaşam ilkesi temel ilkedir

Eşbaşkanlığı da, "eş yaşam felsefesi" olarak tanımlayan Yüksekdağ, eşbaşkanlığın kendi iradeleri ile kazındığını dile getirerek, "Her yerde eş yaşam iradesini var etmek istiyoruz. Eşbaşkanlığı hayatın her alanında uygulayacağız. Eşbaşbakanlık, Eşcumhurbaşkanlığı, eşmuhtarlık gibi her yerde eşitliği esas alan bir siyaset yürüteceğiz. Ama sanmasınlar ki gözümüz başkanlıkta ve koltukta. Bizim amacımız o ilkeyi bütün hayata iletebilmektir" dedi. 

 

Kadın katilleri serbest gezemeyecek

Yüksekdağ, özellikle kadınların uyguladığı şiddete karşı mücadele yürüteceklerini belirterek, "Kadın katilleri ellerini kollarını salayarak gezemeyecek. HDP'nin yönetiminde kadın katilleri hak ettikleri cezayı alacak" diye konuştu.

 

'Ekin Wan gibi direnişi giyineceğiz'

1 Kasım için, "Biz yitirdiklerimize ve kadın şehitlerimize verdiğimiz sözü tutacağız" diyen Yüksekdağ, "1 Kasım seçim zaferimizi cenazesine işkence yapılan, çırılçıplak soyulan Ekin Wan'a ithaf edeceğiz. Katledilen ve işkence edilen kadınlar, bize dayatılan bu soysuzluk, bizim zaferimizde cevabını alacak. Ahlaksızlığa, savaşa, zulme soyunan bu siyasi iktidarı karşısında bizler Ekin gibi direnişi giyineceğiz. Kralların çocuk katlettiği bir dönemde bizler Ekin gibi direnişi giyineceğiz" şeklinde konuştu. 

Toplantıda yeni kadın seçim şarkısı da tanıtıldı. 

 

 

HDP Kadın Seçim Bildirgesi: Özgürlük ve eşitlik için kadınlar kazanacak

 

“Özgürlük ve Eşitlik için Kadınlar kazanacak” sloganıyla açıklanan bildirgeden satır başları şöyle:

 

Çözüm sürecinde kadınlar

*  BM Güvenlik Konseyi’nin 1325 sayılı kararının hayata geçirilmesi için girişimlerde bulunacak.

*  Çözüm sürecinin bütün karar ve uygulama mekanizmalarına kadınların eşit katılımını mümkün kılacak tedbirlerin alınmasını sağlayacak.

*  Çözüm sürecinde gerçekleşecek demokratikleşme aşamalarında ve süreç sonunda yapılacak yeni düzenlemelerde kadınlar ve kız çocuklarının savaşta gördükleri zararın telafi edilmesi için bütçe ayrılmasını sağlayacak.

 

Yüzde 42'si kadın

1 Kasım erken seçiminde 550 adayın 232’si (% 42) kadınlardan oluşuyor.

HDP’nin seçime girdiği 81 ilin 78’inde en az bir kadın aday yer alıyor. 

Toplam 81 ilde 29 kadın aday birinci sıradan aday gösterildi.

Sinop'ta 2 adayın ikisi de kadın.

16 ilde kadın aday sayısı erkek aday sayısından yüksek. 

Seçilebilir sırada olan toplam 110 vekilin 47’sini kadın adaylar oluşturuyor. 

 

Kadın eksenli anayasa

*  7 Haziran seçimlerinin temel gündemi yeni anayasanın yapılması olacak. Kadınlar olarak yeni bir toplumsal sözleşmenin önemli parçası olan anayasanın kadın eksenli olmasını savunuyoruz.

*  Siyasi partiler yasası değiştirilerek eş başkanlığın sadece genel başkanlıkta değil bütün yönetim organlarında geçerli olması ve kadın kotasının uygulanması sağlanacak.

*  Seçim yasasında değişikliğe gidilerek yüzde 50 cinsiyet kotasının genel ve yerel seçimlerin tüm aşamalarında konulması, kadın adayların maddi olarak desteklenmesi için bütçe ayrılması sağlanacak.

*  En çok kadını vuran yüzde 10 barajı kaldırılacak.

 

Kadın Bakanlığı, Eşitlik Bakanlığı

* Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yerine, Kadın Bakanlığı, Eşitlik Bakanlığı ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulacak.

* Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, fırsatta, süreçte ve sonuçta eşitlik için Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu olarak değiştirilecek, komisyonun bütün kanunların ve bütçenin yapımında aktif olması sağlanacak.

 

Toplumsal cinsiyete dayalı bütçe

* HDP genel ve yerel bütçeleri hazırlarken toplumsal cinsiyet eşitliğine ve kadınların güçlendirilmesine yönelik politikaların merkeze konulmasını ve Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçelerin (TCBD) hayata geçirilmesini savunmaktadır.

* Kadın istihdamının artırılması ve kadın emeğinin görünür kılınması için somut stratejik planlar hazırlanacak.

 

Bakım evleri kurulacak

* HDP olarak eril, cinsiyetçi iş bölümüne, ayrımcılığa ve eşitsizliklere son verecek, kadınların ve erkeklerin toplumsal yaşamı birlikte ve eşit koşullarda yeniden kurmalarını sağlayacak bir toplumsal dönüşümü hayata geçireceğiz. 

* Bakım hizmeti her kentte kurulacak bakım evlerinde, ücretsiz bir şekilde ve toplumsal hizmetin gereği olarak sağlanacak.

Bildirgede ayrıca, "ev işçisi kadınlar İş Yasası kapsamına alınacak,  mevsimlik kadın işçilere yaşadığı yerde iş imkanı sağlanacak, eşitliğie hizmet eden hak temelli sosyal haklar sağlanacak, eşi vefat etmiş/boşanmış olan kadınlara ücret verilecek, engelli kadınlara engelsiz yaşam sağlanacak, kadın katliamlarına son vermek için yasal düzenlemeler yapılacak, ekolojik ve kadın merkezli bir yaşam kurulacak, eğitimde ayrımcılığa ve cinsiyetçiliğe son verilecek, eşit parasız ve anadilinde sağlık hizmeti sağlanacak, sporda da cinsiyetçiliğe son verilecek" deniyor. 

 

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA