Yeniceoba'da ekili olan BÜTÜN Arpaların gelişmeme ve bodur kalmasının sebebi Kırmızı Bacaklı Hububat Akarı adında bir böcekten dolayı olduğunu bugün itibari ile tespit etmiş bulunmaktayız.Herkesin duyarlı olup ARPAlarını ilaçlaması gerekmektedir.

 

Kırmızı Bacaklı Hububat Akarı(Penthaleus major)

Tanımı ve Yaşayışı


Erginin vücudu elips şeklinde, baş kısmı sivri, boyu ortalama 1 mm’dir. Renkleri koyu kahverengiden, yeşilimsi, mavi ve siyaha kadar değişen tonlarda olabilir. Işığa göre renk değişimleri görüldüğünden bazen siklamen renginde de görülebilir. Ağız parçaları ve bacaklar parlak kırmızı veya sarımtırak pembemsi renktedir. Birinci ve dördüncü çift bacaklar diğerlerinden uzundur. Genellikle gündüzleri kapalı havalarda ve geceleri beslendiklerinden, güneşli havalarda toprak yüzeyinde gölge yerlerde bulunurlar. Düşük ısı ve yağmurdan sonra etkinlikleri artar.


Zarar Şekli


Bitki özsuyunu emerek zararlı olurlar. Kışı ve ilkbaharı serin ve nemli geçen yıllarda, yoğunluğun fazla olması durumunda zararı çok olur. Yaprakların beyazlaşması yanında bitkide şekil bozukluklarına da neden olurlar. Genellikle genç hububat bitkisinde zararları daha çok görülür. Zarar görmüş bitkilerde yaprak uçlarının kahverengine dönüşmesi, bodurlaşma, gelişme duraklaması, tanelerde küçülme ve verimde düşüş görülür.


Zararlı Olduğu Bitkiler


Buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi buğdaygiller ile yabancı otlardan Kangal konukçusu olabildiği gibi yonca, tırfıl, bezelye ve diğer sebzelerde de zararlı oldukları saptanmıştır.


Mücadele Yöntemleri


Kültürel Önlemler


Hububat biçildikten sonra derin sürüm ve konukçusu olmayan bitkilerle münavebeye önem verilmelidir.