KONYA (ANF) - HDP Konya Cihanbeyli İlçe Örgütü kongresinde konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Kabanê direnişi ve kahramanlığı tüm dünyaya umut olduğunu ve tüm insanlık tarafından alkışlandığını ifade etti. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, IŞİD çeteleriyle YPG'nin aynı kefeye konulmasını sert bir dille eleştiren Kaplan, Türkiye'nin IŞİD çeteleriyle kol kola hareket ettiğini kaydetti. Şengal'ın özgürleştirilmesini de sevinçle karşıladıklarını ifade eden Kaplan, 2015 yılında gerçekleştirilecek olan genel seçimlere parti olarak gireceklerini kaydetti. Kaplan, AKP ile Gülen Cemaati arasında yaşanan çatışmaya da değinerek, "Siz on yıl boyunca aynı yollarda yürüdünüz, aynı yağan yağmurlarda ıslandınız, şimdi ne oldu? Öküz öldü, ortaklık bitti mi?" şeklinde konuştu.


Halkların Demokratik Patisi (HDP) Konya Cihanbeyli İlçe Örgütü 1. Olağan Kongresi'ni Cihanbeyli Belediyesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirdi. Kongreye HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, HDP PM Üyesi Leman Kiraz, İHD Konya Şubesi temsilcileri, Eğitimsen Konya Şubesi temsilcileri, Konya HDP eş başkanları Hasan Ateşçi ve Nurhan Erkal, HDP Kulu ve Cihanbeyli ilçe eş başkanları ile HDP belediye meclis üyelerinin yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı. Kongre, saygı duruşu ile başladı. Sık sık ‘Bijî berxwedana Kobanê’ sloganlarının atıldığı kongrede, Selçuk Üniversitesi'nde okuyan Kürt öğrenciler stant açarak yaptıkları el işlerini sattılar. Kongre'de konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, dünyada özellikle de Ortadoğu'da adı konulmamış bir üçüncü dünya savaşı yaşandığını ifade ederek, Kürt halkı olarak da tarihi bir süreç ve sınavdan geçtiklerini kaydetti.

'BARIŞIN YOLU KOBANÊ'DEN GEÇER'

Şengal'ın, HPG güçleri tarafından, tam da Êzîdî Bayramı'nda, IŞİD çetelerinden temizlenerek özgürleştirildiğini hatırlatan Kaplan, "Şengal'ın özgürleşmesi tüm Kürt halkı tarafından sevinçle karşılanmıştır. IŞİD çetelerinin elinde yüzlerce Êzîdî yurttaşımız rehin durumundadır, tüm insanlık bu duruma duyarlı olmalıdır. Umarız en yakın zamanda bu yurttaşlarımız da, bu katil ve cani çetelerin elinden kurtarılarak özgürleştirilirler" dedi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'IŞİD bizim için neyse PYD de odur' söylemini sert bir dille eleştiren Kaplan, "Rojava'da yaşanan direniş ve kahramanlık tüm dünya ve insanlık tarafından alkışlanırken, Sayın Erdoğan tarafından, vahşi, katil İŞID çeteleriyle aynı kefeye konuluyor. Rojava'dan Maraş'a gelen Kobanêliler şehirden kovuluyorlar. Batsın sizin insanlığınız. Bu ceberut zihniyeti kınıyoruz. Şunu çok iyi biliyoruz ki Türkiye başta İŞID çeteleri olmak üzere tüm radikal İslam terör örgütleriyle kol kola yürüyor. Bu çeteler Türkiye üzerinden örgütlenip, katliamlar gerçekleştiriyor. Be hey insafsızlar, siz bu halkla nasıl barışacaksınız. Barışın ve çözümün yolu Kobanê'den geçer" şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE'DE "HUKUK" DEĞİL "GUGUK" DEVLETİNDEN BAHSEDEBİLİRİZ'

Kaplan, Fetullah Gülen Cemaati ile AKP arasında yaşanan çatışma ve Yeni Yargı Paketi üzerine de değerlendirmelerde bulunarak, Türkiye'nin tam polis devletine dönüştüğünü ve herkesin "makul şüpheli" olduğunu ifade etti. AKP iktidarının ilk on yılında, Gülen Cemaati ile AKP'nin aynı kulvarda yürüdüklerini ve tüm suçlarda ortak olduklarını belirten Kaplan, "Cemaatin çıkıp, işledikleri ortak suçları tek tek kamuoyu ile paylaşması gerekir. Hani beraber yürüyordunuz aynı yağan yağmurun altında! Ne oldu şimdi, öküz öldü ortaklık bitti mi? KCK adı altında yapılan operasyonlarda suçsuz sebepsiz binlerce insanımızın tutuklamasında ikiniz yarışıyordunuz. Ey cemaat şimdi mi aklınız başınıza geldi. Özgür basına yönelik yapılan baskılarda attığınız manşetleri, yaptığınız programları hatırlıyor musunuz? Şimdi mi 'özgür basın susturulamaz' sloganı aklınıza geldi" diye kaydetti. Kaplan, Yeni Yargı Paketi üzerinde de değerlendirmelerde bulunarak, bu paketle ülkenin tam olarak polis devletine dönüştürülmek istendiğini belirterek, "Zaten Kürtler potansiyel suçlu görülüyordu, bu paketle birlikte polise vur emri verilmiştir. Türkiye'de yaşayan herkes 'makul şüpheli" muamelesiyle karşı karşıyadır. Yargının siyasallaştığı bir devlette 'hukuk' devletinden bahsedemezsiniz ancak 'guguk' devletinden bahsedebilirsiniz" şeklinde konuştu.

'HDP, İKTİDAR OLACAK GÜCE VE POTANSİYELE SAHİPTİR'

HDP'nin, Türkiye'nin 81 ilinde örgütlenerek, iddialı bir şekilde, 2015 yılında gerçekleştirilecek olan genel seçimlere parti olarak gireceğini belirten Kaplan, "HDP radikal sol birliği ile radikal demokrasinin bileşenlerinin partisidir. Demokrasiden yana olanların, Kürtlerin, Alevilerin, emekçilerin, ezilenlerin yani tüm kesimlerin umudu partisidir. Gözler üzerimizdedir. Türkiye'nin demokratikleşmesi ve ülkeye barış ve çözümün gelmesi HDP'ye bağlıdır. HDP tüm halkların umududur" dedi. Kaplan, 12 Eylül ceberut sistemin ürünü olan yüzde onluk barajın AKP Hükümeti tarafından savunulduğunu ifade ederek, " Bu sistem oy hırsızlarına yarıyor. Cunta rejimin ürünü olan yüzde onluk baraj sistemine sığınan oy hırsızları diyorlar ki HDP barajın altında kalır. Barajlarınız bize vız gelir. Bizim baraj sorunumuz yoktur. Bizim yüzde 15'lik bir tabanımız var. Reel siyasetten değerlendirdiğinde de; bizim yüzde 10 oranında AKP'den, yüzde 10 oranda CHP'den ve yüzde 3 oranında da MHP'den emanet oylarımız var. Bu emanet oylarımıza ve kendi potansiyelimize de sahip çıktığımızda biz bu ülkede iktidarız" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından faaliyet ve mali raporlar okundu. Daha sonra ise tek liste ile gidilen seçimde HDP Cihanbeyli İlçe Örgütü eş başkanlığına Halil Kadiroğlu ile Hanım Kandemir seçildi.