Kış aylarında yağan kar'ın bembeyaz görüntüsü ile cezbetmediği insan yoktur sanırım. Bembeyaz görüntüsü ile büyüleyen kar'ın gözlere zarar verdiği gerçeğinide unutmamak gerekli. Gün ışığını direk gözümüze yasıtması nedeni ile kornea'ya zarra verdiği ifade edildi.

 

Türkiye son zamanlarda yoğun kar yağışından kurtulamıyor. Meteorolojinin son haberlerine göre önümüzdeki hafta içinde de kar yağışı bekleniyor. Türkiye'yi beyaz örtüye bürüyen kar vucuda zararları neler? Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Bozkurt, kar körlüğünü anlattı. Özellikle yüksek irtifada olanlar çok dikatli olmalılar. Güneş gözlüğü tavsiye ediliyor.

 

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Bozkurt, kar körlüğünün, özellikle yüksek irtifada kardan yansıyan ultraviyole ışınların kornea denilen gözün camsı tabakasında hasar oluşturmasıyla ortaya çıktığını belirtti. Bunun için karlı havada gözlerinize dikkat edin.

 

Gözde Çıkan Ağrı

 

Bozkurt, kara maruz kaldıktan saatler sonra gözde ortaya çıkan ağrı, yanma, batma, yabancı cisim hissi, ışıktan rahatsızlık, gözleri açamama, aşırı sulanma ve görme azlığının bu hastalığın karakteristik özellikleri olduğunu anlattı.

 

Karın ultraviyole ışınların yaklaşık yüzde 80’ini yansıttığını vurgulayan Bozkurt, şöyle konuştu:

 

“Özellikle yüksek irtifada ultraviyole ışınlar daha yoğunlaşmakta ve kar körlüğü gelişme riski artmaktadır. Kar körlüğünde, gözün mikroskobik muayenesinde göz kapaklarında ultraviyoleye bağlı yanık, kızarıklık ve kornea tabakasının en dıştaki koruyucu hücrelerinde noktasal dökülmeler saptanır. Bulguları, genellikle ultraviyole B ışınlarına maruz kaldıktan 6-12 saat sonra ortaya çıkmaktadır.”

 

Kar Körlüğünün Tedavisi

 

Bozkurt, hastalığın tedavisinde iyileşmeyi hızlandırmak ve hastayı rahatlatmak için suni gözyaşı veya jellerle kapama tedavisi uygulandığını dile getirdi. Ağrıyı azaltmak için göz bebeğini büyüten damlalar ve göz damlaları verildiğini ifade eden Bozkurt, şunları kaydetti: “Gözler üzerine yapılacak soğuk havluyla kompres hastayı rahatlatmaktadır. Kornea hasarının fazla olduğu durumlarda kısa süreli koruyucu antibiyotikli damla veya pomatlar, şiddetli ağrısı varsa ağrı kesici haplar verilebilmektedir. Bunun dışında hastaya istirahat etmesi, aydınlık ortamlardan bir süre kaçınması, gözünü ovuşturmaması veya güneş gözlüğü takması önerilir. Dökülen kornea hücreleri genellikle 24-72 saat içinde kendini yenilemekte ve hastanın şikayetleri kaybolmakta.