Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Kobani saldırılarına yönelik yapılan eylemlerde 14 kişinin hayatını kaybettiği çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre Diyarbakır’da Hüda-Par’a yakınlığıyla bilinen bir derneğe düzenlenen silahlı saldırıda 3 kişinin öldüğü, yaşamını yitirenlerin isimlerinin Turan Yavaş, Riyad Güneş ve Hasan Gökgöz olduğu belirtildi.

Doğan Haber Ajansı Diyarbakır’daki ölü sayısının 8 olduğunu öne sürdü. Dicle Haber Ajansı ise kentte ölü sayısının halen net olarak belirlenemediğini belirtti.

Protesto eylemlerinde yaşamını yitirenlerin isimleri şöyle;

Muş’un Varto ilçesinde Hakan Buksur (25), Siirt’in Kurtalan ilçesinde Yusuf Çelik (17) ve Mehdi Erdoğan (35), Diyarbakır‘da Mahmut Enez (55), Süleyman Kale (19), Mardin Kızıltepe’de Kerem Karaaslan (22), Dargeçit’te Sinan Toprak (16) ve Bilal Gezer, Batman’da Emrah Demir, Van’da Hamdi Caner (55) hayatını kaybetti.

Diyarbakır Emniyeti: 8 kişi öldü

Diyarbakır Emniyeti ise iki gündür yaşanan çatışmalarda 8 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, ölenlerden 5’inin Hüda-Par’lı olduğu yönünde bilgi aldıklarını söyledi. Böğürcü, diğer 3 kişinin ise kimlik belirleme çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Sokağa çıkma yasağı

Kobani’ye yönelik saldırıların protesto edildiği bazı merkezlerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Diyarbakır’da; Batman’da; Mardin’in Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Nusaybin, Mazıdağı, Ömerli, Savur ilçelerinde; Van’ın Erciş ilçesinde, Siirt’in Kurtulan ilçesinde Muş’un Varto ilçesinde ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Diyarbakır Valiliği yaşanan olaylar nedeniyle bazı ilçelerde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yasağın kapsadığı ilçeler; merkez Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir ilçeleri ile dış ilçeler Bismil, Silvan ve Lice.

Valilik, sokağa çıkma yasağını, Çınar, Eğil, Ergani, Dicle, Hani, Hazro, Kocaköy ve Kulp ilçelerini de dahil ederek, perşembe saat 06.00’ya kadar uzattı.

Valilik ayrıca ilk ve orta dereceli okulların tatil edildiğini açıkladı.

Dicle Üniversitesi’de eğitime ara

Dicle Üniversitesi Rektörlüğü, eğitime 3 gün ara verdiklerini duyurdu.

Kobani için yapılan eylemleriyle birlikte gelişen Diyarbakır’da sokağa çıkma yasağının ardından Dicle Üniversitesi Rektörlüğü yazılı bir açıklama yaparak eğitime 3 gün ara verdiklerini duyurdu.

Rektörlük tarafından yayınlanan açıklamada, “Üniversitemizde 8-9-10 Ekim 2014 tarihlerinde eğitim öğretime ara verilmiştir” denildi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde de eğitime bir gün ara verildi.

Öte yandan, Diyarbakır Valiliği’nin talebi üzerine İl Jardarma Komutanlığı’na bağlı askerler şekre geldi. Askerler, kentin önemli bölgelerine konuşlandırılırken, zaman zaman Kobani’ye destek eylemlerine de müdahalelerde bulundu. Diyarbakır’ın bir çok semtinden gece yarısı silah sesleri yükseldi.

İstanbul’da 98 gözaltı

İstanbul’un pek çok ilçesinde eylemler yapıldı. Eylemlere polislerin saldırmasıyla birlikte çatışmalar yaşanırken, 98 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Valiliği, protesto gösterilerine ilişkin yaptığı açıklamada, Arnavutköy, Ataşehir, Bağcılar, Başakşehir, Beyoğlu, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Kağıthane, Küçükçekmece, Maltepe, Sultanbeyli, Sultangazi, Sancaktepe, Ümraniye ve Zeytinburnu ilçelerinde 98 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Valilik açıklamasına göre, çatışmalarda 8’i polis toplam 30 kişi de yaralandı.