Orta Anadolu Kürdleri Kültür, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KOMKURD-AN), Ankara’da 1. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. 2015 Aralık ayında açılışı yapılan ve 6 aylık süre zarfında Kürd dili, kültürü ve folkloruna ilişkin çeşitli paneller ve etkinlikler düzenleyen dernek, yeni yönetimi belirlemek üzere toplandı. Kongrede Açılış konuşmasını Mehmet Özsoy yaptı. Divan başkanlığına seçilen Kürd-Der Başkanı Mustafa Karaman, “Çok önemli bir süreçten geçiyoruz. Halkımız üzerinde yürütülen savaş politikası ağır koşullarda devam ediyor. Bunun yanı sıra bölgedeki belediyelerimizde çalışanlar ve seçilen belediye meclis üyeleri tutuklanıyor ve baskıya maruz kalıyor. Tüm bunlara karşı halkımız direnmeye devam ediyor. Şüphesiz direnmek, başarmaktır. Kürd-Der olarak biz de her zaman KOMKURD-AN’ın destekçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

KANAT: OAK, KÜRDLERİN BİR PARÇASIDIR

Açılış konuşması, divan seçimi ve saygı duruşunun ardından konuşan KOMKURD-AN Başkanı Levent Kanat, dernek kurma çalışmalarının iki yıla yakın sürdüğünü ve yer bulma konusunda çok sıkıntılar yaşadıklarını belirtti. Levent Kanat, “Orta Anadolu Kürdleri de Kürdlerin bir parçasıdır. Bu yüzden Kürd sorunu, bizim de sorunumuzdur. Göründüğü üzere, amacımız Orta Anadolu Kürdlerinin kültür, sanat ve tarihine sahip çıkıyoruz. Bu bizim ilk amacımızdır. Kültürümüz kaybolmaması ve birbirimize sahip çıkma adına bu derneği oluşturduk. Derneğimizi açma kararının ardından yer bulma konusunda sıkıntılar yaşadık. Uzun bir süre yer bulamadık. İsminde Kürd geçtiği için hiç kimse bize yer vermek istemedi. Şimdi ise derneğimizin 1. Kongresini gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

YILDIRIM: OAK KÜLTÜRÜNE SAHİP ÇIKIYOR

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Prof. Dr. Kadri Yıldırım, yaptığı konuşmasında, 1200-1300 yıllarını içeren Şikari Belgeleri’nden bahsetti. Bu bölgeye ilk olarak Modanlı Aşiretinin, 1184 yılında geldiğini dile getirdi. Öte yandan Kadri Yıldırım, 1860-70’li yıllarda Haymana Kürdleriyle ilgili ilk kapsamlı çalışmayı George Perrot’un yaptığını söyledi. Yıldırım, Araştırmacı Perrot’un, Orta Anadolu Kürdlerinin, Kürçeden başka hiçbir dille konuşmadıklarını gözlemlediğini aktardı. Orta Anadolu Kürdlerinin tarihçesine yönelik anlatımlarını sürdüren Yıldırım, Yavuz ve Şah İsmail döneminde yaşanan Çaldıran Savaşı'nda Alevi Kürdler ve Sünni Kürdlerin bir birlerine kurşun sıktığını belirterek, "Bu gelenek Ahmedê Xanê dönemine kadar devam ediyor. Yavuz'dan şimdiye kadar değişen bir şey yoktur" dedi.

“EMİN ALİ BEDİRXAN'IN DA ANKARA'DAKİ KÜRDLER ÜZERİNDE ETKİSİ VARDIR”

Kadri Yıldırım, “Bala'nın ileri gelenlerinden biri olan Hacı Ömer'dir İstanbul'da Kurulan Kürd Teali Cemiyetinin öncülerindendir. Onun ve Emin Ali Bedirxan'ın da Ankara'daki Kürdler üzerinde etkisi vardır. Elimizde belgelerde, Kürd askerleri ilk defa Konya'ya geliyor. Konya sarayındaki Kürdistan pehlivanları, Kürdler Niğde'yi ele geçiriyor. Bugün Sur'da da öbür yerlerde Kürdlerin vicdanını inciten yazılar yazıldı. Kemal Tahir'in romanlarında askerlerin savaşanlardan çıkıp gelen yorgun Kürdlerin namusuna göz diktiğini yazıyor” şeklinde konuştu.

BEŞİKÇİ: KOMKURD-AN ULUSAL BİLİNÇ İÇİN CİDDİ ROL OYNAYACAK

Yıldırım’ın ardından söz alan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise derneğin öneminin altını çizerek, emeği geçenlere teşekkür etti. Sosyolog, araştırmacı ve yazar İsmail Beşikçi de Orta Anadolu Kürdlerinin öneminden bahsederek, “Hiçbir ulus devletleşmek için bu kadar ağır bedel ödememiştir. Kürdlerin vermiş olduğu şehit sayısından daha az nüfusa sahip ülkeler var. KOMKURD-AN Kürd ulusal bilincinin kazanılması için ciddi rol oynayacağını düşünüyorum” dedi.

Araştırmacı-yazar Mehmet Bayrak ise Orta Anadolu Kürdlerinin sesi olan Bîrnebûn dergisinin kurucusu olduğunu ve derginin ilk manifestosunu kendisinin yazdığını dile getirdi. Öte yandan Bayrak, Veger’den ve diğer çalışmalarından da söz etti. Bayrak, Orta Anadolu Kürd sanatçılarından Kürd Remzi ve Serbülent Kanat’ın Orta Anadolu Kürdlerinde dengbêj kültürünü yaşatan ozanlar olduğunu belirtti.

GÜVEN: KÜRDLER BİR ARAYA GELMELİ

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven ise yaptığı konuşmasında Kürdistan kentlerinde yaşanan çatışmalara dikkat çekerek, "Kürdistan'da bir vahşet yaşanıyor. Gençler buna karşı direniyor. Ancak oradaki Kürdler dışında kalan Kürdler buna sessiz kalıyor. Şer tarafı olan CHP, AKP ve MHP birleşti, söz konusu Kürdler olunca birlikte hareket ediyorlar. Ancak Kürdlere karşı bir soykırım oluyor ve Kürdler yine de bir araya gelemiyor. Kürdlerin bir arada hareket etmesi gerekiyor" şeklinde vurguladı.

Orta Anadolu Kürdleri Platformu-Avrupa (PKAN) adına kongreye katılan Ahmet Gezer de bir konuşma yaptı. PKAN’ın KOMKURD-AN’la aynı tabana hitap ettiğini, aynı amaca hizmet ettiklerini ve paralel bir şekilde çalışma yapmak istediklerini dile getirdi. HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak’ın eşi Seycan Bozlak ise eşinden söz ederek, “Murat Bozlak Orta Anadolu Kürdleri için çok mücadele etti. Ben de Murat Bozlak’ın bize emanet ettiği mücadele bayrağını sonuna kadar götüreceğim” dedi. Özgürlük ve Sosyalizm Partisi’nden (ÖSP) Ali Gökkaya da derneğin mücadelesine destek sunacaklarını dile getirdi.

Dilek ve temenniler bölümünde Hacı Ömer Şahin, Bekir Yalçın ve Şêxbizeynî Kürdlerinden Mehmet Okçu konuştu.

KOMKURD-AN Genel Sekreteri İsmail Süslü, derneğin faaliyet raporunu, Rifat İlhan ise derneğin mali raporunu okudu. Öte yandan derneğin ambleminin belirlendiği madde, delegelerin oylarıyla kabul edildi. Daha sonra derneğin kurulları için seçime geçildi. Yapılan seçiminin ardından Levent Kanat başkanlığında derneğin yeni yönetimi belirlendi.

Yeni yönetim şu şekilde:

YÖNETİM KURULU ASİL ÜYE
1. Levent Kanat
2. Bağdagül Avcı
3. Mehmet Özsoy
4. Rifat İlhan
5. İsmail Süslü
6. Zeynep Kalın
7. Gülhan Saraçoğlu
YÖNETİM KURULU YEDEK ÜYE
1. Adem Özgür
2. Uğur Tozoğlu
3. Aykut Gündoğdu
4. Hacı Ömer Şahin
5. Mehmet Benli
6. Hasan Koyuncu
7. Mustafa Şahin
DENETİM KURULU ASİL ÜYE
1. Yusuf Çakmak
2. Hızır Akbina
3. Halis Abay
DENETİM KURULU YEDEK ÜYE
1. Reşat Kangal
2. Levent Yüksek
3. Osman Ateş

KOMKURD-AN’ın 1. Olağan Genel Kurulu’na katılan konuklar:
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Prof. Dr. Kadri Yıldırım
HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven
Yazar ve Sosyolog İsmail Beşikçi
Yazar ve Tarihçi Mehmet Bayrak ve eşi Gülay Bayrak
İnsan Hakları Derneği (İHD) 
Platforma Kurdên Anatoliya Navîn – Ewrupa adına Ahmet Gezer
HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak’ın eşi Seycan Bozlak
Özgürlük ve Sosyalizm Partisi’nden (ÖSP) Ali Gökkaya
Eski Hakkari Milletvekili Hamit Geylani
Demokratik Alevi Dernekleri Ankara Şubesi
Ankara 78’liler Girişimi
Konya HDP İl Yönetimi
Kulu ve Cihanbeyli DBP-HDP ilçe yönetimleri 
Kırşehir HDP İl Eş Başkanı Demet Resuloğlu
Ankara HDP İl Eş Başkanı Birsen Kaya 

Adem Özgür