Çumra Şeker’de düzenlenen törende Kuran-ı Kerim tilaveti, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından AB Holding İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Baydu Veznedaroğlu bir konuşma yaptı. Konuşmasına Anadolu Birlik Holding İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Baydu Veznedaroğlu, Pankobirlik Genel Başkanı ve Ak Parti karaman Milletvekili Recep Konuk’un üreticilere olan selamı ileterek başlayan Veznedaroğlu, 2015-16 pancar hasat sezonunun bölgemize, ülkemize ve üreticilerimize hayırlı uğurlu olması dileklerini ileterek, bu sezonda Konya Fabrikası ile Çumra Fabrikası’nın üreticilerden toplamda 3 milyon 220 bin ton pancar alımı gerçekleştirmeyi ve 435 bin 500 ton kristal şeker üretmeyi hedeflediklerini söyledi. Konya Şeker hinterlandında bulunan 236 köyde 452 bin dekarlık alanda 17 bin 808 üreticiyle sözleşmeli üretim yapıldığını söyleyen Veznedaroğlu, kampanya süresinin 115 gün olarak planlandığını ifade etti.


Veznedaroğlu, göreve geldiği gün itibariyle pancarların kantara tesliminde mesai mevhumunu ortadan kaldıran Pankobirlik Genel Başkanı Sayın Recep Konuk’un talimatlarıyla 8 bölgede 36 kantar ve 66 boşaltma makinesi ile 7 gün 24 saat pancar alımı yapıldığını, 2015-2016 kampanya döneminde alımı gerçekleştirilecek olan pancarın tamamına yakınının fire-polar analizini üreticilerin pancar teslimi sırasında gelişmiş ekipmanlarla yürütüleceğini ve her iki fabrikada bu kampanya döneminde fireler düştükten sonra 3 milyon 180 bin ton pancar işlemeyi planladıklarını vurguladı. Veznedaroğlu, Konya ve Çumra Şeker Fabrikaları’nda, bu yıl 435 bin 500 ton kristal şeker, 640 bin ton yaş pancar küspesi, 120 bin ton melas ve 20 bin ton kuru küspe üretimi hedeflendiğini kaydetti.


Her iki fabrikanın günlük pancar işleme kapasitesinin 28 bin ton olduğunu, kampanya süresince üreticilere aynı ve nakdi olarak 219 milyon 900 bin liralık destekleme ödemesi yapıldığını ifade eden Veznedaroğlu, Konya Şeker’in üretici odaklı bir şirket olduğunu aktararak, “Konya Şeker’in varlık sebebi sürdürülebilir tarımsal üretim ve tarımsal üretimde sürekliliği sağlamaktır. Bunu gerçekleştirmenin yolu da üreticiyi hem üretimin her aşamasında desteklemekten hem de tarımsal ürünü kıymetlendirecek ve üreticinin natif ürünleri de üretmesini sağlayacak yatırımları yapmaktan geçiyor. Konya Şeker her kampanya döneminde olduğu gibi bu kampanya döneminde de daha tohum tarlaya atılmadan üreticiye destek vermeye başladı. Üretimin her aşamasında verdiği ayni ve nakdi desteklerle üreticinin finansman problemi yaşamamasını sağladı. Üreticinin eli dara düşüp tarladaki üretim tehlikeye düşmesin diye yapabileceğini her sene olduğu gibi maksimum seviyede yaptı. Üreticiyi namerde muhtaç etmeyecek tedbirleri aldı ve daha ürünü teslim almadan yaklaşık 220 milyon liralık ödemeyi peşin olarak yaptı. Bu rakam sadece pancar üretimine yönelik avans desteğimizdir. Ancak Konya Şeker son yıllarda gerçekleştirdiği yatırımlarla Konya Ovasında pancar ekonomisinden daha büyük bir tarımsal ekonomiyi inşa etti. Bu ekonomi pancar, Mısır, ayçiçeği, patates, süt ve besiyi dahil ettiğinizde yaklaşık 1 milyar 381 milyon liralık bir ekonomidir ve Konya Şeker her yıl kendi hinterlandındaki üreticiye bu büyük meblağı tarımsal ürün bedeli olarak ödemektedir. Pancarın münavebesi düşünülerek oluşturulan bu ürün çeşitliliği ve tarım ekonomisi bu bölgedeki tarımsal üretimdeki sürdürülebilirliğin ve sürekliliğin teminatıdır” ifadelerini kullandı.


Törende, Konya Şeker’in geleneksel hale getirdiği ödül töreni düzenlendi ve bu yıl farklı bir uygulamaya gidilerek, fabrikaya ilk pancarı getiren 50 üretici arasında kura çekilişi yapıldı. Bir üreticinin çektiği kuralar sonucu Ekrem Ünlü Paltacı, Ramazan Ak ve HASAN Akbaba’ya ödülleri verildi. Ödül töreninin ardından kesilen kurban ve yapılan dualar eşliğinde hasat sezonu başladı.