Konya'nın Çumra ilçesinde üretimi yapılan ve 'erkenci' olarak tabir edilen 40 ton lale soğanı, dünyanın en büyük lale üreticisi Hollanda'ya ihraç edildi.  
 
HOLLANDA'YA 40 TON LALE SOĞANI
 
Lale üretimi yapan Korkut Yetgin; "Nisan ayında yaklaşık 25-30 milyon soğanlı bitkiden 22 milyon civarında 70 çeşit lale üretimi gerçekleştiriyoruz. Üretilen laleleri Azerbaycan, Türki cumhuriyetler, Irak ve İran'a ihraç ediyoruz. İleri ki yıllarda bu rakamları ciddi oranda artıracağız. Bütün komşu ülkelerde Türk lalesini hep birlikte göreceğiz. Bu yıl Hollanda'ya yaklaşık 40 ton çiçek soğanı ihracatını yapmayı hedefliyoruz. Özellikle Haziran ve Temmuz aylarında, lalelerin hasatlarının olmasıyla birlikte bu ürünleri, başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere üretim sözleşmesi yaptığımız Konya Büyükşehir Belediyesi'ne, birçok belediye ve süpermarket zincirlerine hazırlıyoruz. Bu ürünlerin dağıtımını Eylül ayından Aralık ayına kadar devam ettireceğiz" şeklinde konuştu. 
 
Turfanda lale üretimi ve satışı yaptıklarını vurgulayan Yetgin, özellikle sevgililer günü gibi özel günlerde yılda 1,5 milyon adet saksılı lale, sümbül ve zambak üretimi ve Türkiye genelinde de yaklaşık 8 bin noktada süpermarketler zinciri kanalıyla bu ürünlerin satışını yaptıklarını sözlerine ekledi. 
 
DEVLET LALE ÜRETİMİNE DESTEK VERMELİ 
 
Hollandalı lale üreticisi Nico Kaaijk ise, Türkiye'de üretilen lale soğanlarının daha erkenci olmasının kendileri için büyük bir avantaj olduğunu ifade ederek, "İkinci avantaj Konya'nın iklimi. Hollanda ve Çin'in iklimine göre daha kuru bir iklime sahip durumda. Nem olmadığı için hastalık riski hem daha az oluyor, hem de kalitesi daha güzel oluyor" dedi. Devletin destek vermesiyle Türkiye'de lale üretiminin yaygınlaştırılabileceğini ve tüketimin daha da artırılabileceğini söyleyen Kaaijk, "Türkiye'nin erkenci lale hasat etmesi sebebiyle Türkiye Hollanda'ya kesinlikle lale ihracatı yapabilir. Şu anda Hollanda erken turfanda lale elde etmek için Fransa'nın birçok kentinde erkenci lale üretimi için çalışma yapmakta. Ancak özellikle üretim yaptığı kentlerde yüksek nem ve popülasyonun fazla olması sebebiyle böcek zararı daha fazla olmaktadır. Kuru bir iklime sahip süs bitkisinin yoğun yetiştirilmediği bir bölge olması sebebiyle Konya'da, daha erkenci lale yetiştirilip Hollanda'ya çok rahatlıkla bu ürünün ihracatı gerçekleştirilebilmektedir" diye konuştu.
 
İHA