Kulu İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tufan Kaya, biçerdöverlerle yapılacak 2013 yılı hasadında çiftçileri dikkat etmeleri gereken konular hakkında bilgilendirdi.
 
Konya Valiliği 2013/01 Nolu tebliği çerçevesinde Kulu İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, biçerdöver sahipleri ve sürücüleri hasat zamanı uyması gereken hususlar konusunda bilgilendirdi. Konya ili sınırları içerisinde 2013 yılı hasat sezonunda biçerdöverle ürün hasadında uygulanacak esaslar ve yapılacak işlemler hakkında duyuru yapıldı. Yapılan duyuruda biçerdöver sahiplerinin 'biçerdöver operatör belgesi' veya G (Biçerdöver)sınıfı sürücü belgesi olmayan sürücülere biçerdöver kullandırılmaması, biçerdöverler hasat sezonu boyunca Konya Valiliği tarafından gönderilen görevlilerce sürekli kontrol edilecekleri belirtildi.
 
Konu hakkında açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tufan Kaya, "Tarlada kaliteli biçim için ayar imkanı olmayan biçerdöverlere hasat yaptırılmayacak. Biçerdöverlerin, tarlanın durumuna göre minimum seviyede ayar yapılması gerekiyor. Ekin sahipleri yapılacak olan hasatta fazla dane kaybına neden olan operatörleri belediye başkanlığı, ÇMK ve muhtarlık kanalı ile İlçe Tarım müdürlüğüne bildirmeleri gerekiyor" dedi. Biçerdöver kira ücretlerinin belirlenmesinde esas karşılıklı anlaşma olacağını kaydeden Kaya, "Ancak aşırı ücret taleplerini önlemek amacıyla biçerdöver kira ücretleri istişare mahiyette ve ekinin durumuna göre kuru tarım alanlarında dekar başına 10 TL, sulu tarım alanlarında ise 12 TL. olarak belirlendi. Biçerdöver sahipleriyle hukuki geçerliliği olan sözleşme yapmaları konusunda uygun olan ilan vasıtasıyla çiftçilere duyurulacak. Bu tebliğlere uymayarak ürün kaybına sebep olanlar ile görevlilere karşı gelenler hakkında 5326 sayılı kabahatler Kanununun 32. ve 40. maddelerine göre eğitimsiz ve donanımsız biçerdöver hizmetleri verilmesinin önüne geçilerek kamu düzeni ve güveninin korunması amacıyla emre aykırı hareket eden biçerdöver sahibi ve kullanıcılarına 182 TL idari para cezası verilecek. Konya Valiliğinin 5442 sayılı İl İdare Kanununun 9/c maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan bu tebliğe uymayanlar, engel olanlar ya da zorluk çıkaranlar hakkında kolluk kuvvetlerince müdahale sağlanarak 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesi gereğince haklarında işlemler yapılacağı ilanen tebliğ olunacaktır" diye konuştu.