Konya’nın Kulu ilçesinde, Kaymakam Mehmet Uğur Arslan başkanlığında tarımı değerlendirme istişare toplantısı yapıldı.

Toplantıya, Kaymakam Mehmet Uğur Arslan’ın yanı sıra İlçe Belediye Başkanı Ahmet Yıldız, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Uysal, İlçe Ziraat Odası Başkanı İsmet Erdoğan, Kulu TMO Müdürü İlyas Bayar, banka müdürleri, çiftçiler, hayvan sahipleri ve diğer protokol üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşan İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Uysal, Kulu’nun 110 bin koyun ile Konya ilçelerinde ilk 5’e girdiğini ve 20 bin damızlık sığır olduğunu bu sayının 20’in üzerine çıkartmayı planladıklarını belirtti. Uysal ayrıca mera sıkıntısının yaşandığını Kulu genelinde 1 milyon 200 bin dekar arazinin olduğunu da kaydetti.

İlçe Belediye Başkanı Ahmet Yıldız ise, Kulu’da emek yönünden yoksun halkın olduğuna değinerek, "Bunun için İlçe Tarım Müdürlüğünden de çiftçilerin aydınlatılması için destek bekliyoruz. Kulu’da arpa, buğdaydan başka diğer verimli hububatların ekilmesini ve yetiştirilmesini, verilen tarım destek hibelerinin ile Kulu da tarımın geliştirilmesini istiyoruz” dedi.

Kulu Ziraat Odası Başkanı İsmet Erdoğan da, tarımda çiftçilerle sorunların olduğunu belirterek, Kulu’ya verilen desteklerin uygulamaya geçilmesi konusunda ve konu ile ilgili kuruluşların katkılarının neler olduğunu çiftçilerin bilmediklerini söyledi. Erdoğan ayrıca, aile içi üretime katkı olarak mantar üretimi ve arıcılık konusunda karşılıksız hibe verileceğini, ancak projelerin hazırlanmasını ilgili kuruma verilmesi gerektiğini ifade etti.

Toplantıda ayrıca, biçerdöverlerin kontrolleri, süne ile mücadelede bıldırcın ve kekliklerin avcılardan korunması, süne konusunda ağaçlandırmanın yoğunlaştırılması, küçükbaş hayvancılığın veriminin bol olduğu Kulu’da mera azlığı sıkıntı ve ıslahı konusunda girişimlerde bulunulması, hayvancılığı desteklerken çiftçiliği yok etmemek gerektiği, tarım ürünlerinin genişletilmesi, hazine arazilerinin Kulular tarafından işletilmesi, hayvan sahipleri ve çiftçi mallarının değerlendirilmesi konuları konuşuldu. 

Kaynak : Milliyet