HABER MERKEZİ (DİHA) - Bir eğitim-öğretim yılının daha "anadilde eğitim" talebinin karşılanmadan başlaması üzerine, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından yapılan bir hafta süreli boykot çağrısıyla Kürdistan'daki okullarda bu yıl da ziller boş sınıflara çaldı. Öğrencilerin yanı sıra eğitim emekçileri de okullara gitmeyerek boykota destek verdi.

DTK'nin anadilde eğitim talebiyle 2015-2016 Eğitim Öğretim yılının başlangıcında "anadilde eğitim" talebiyle çağrısını yaptığı okul boykotuna, Kürdistan kentlerinde tam destek geldi. Boykot çağrısına uyan yurttaşlar çocuklarını okullara göndermedi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'ın halk, DTK'nin anadilde eğitim için yaptığı çağrıya uyarak çocuklarını okula göndermedi. Yenişehir ilçesinde bulunan 5 Nisan İlkokulu, İnönü İlkokulu ve Yenişehir ilkokulu gibi okullarda öğrencilerin neredeyse tamamı okula gitmeyerek sınıfları ve okul bahçelerini boş bıraktı. Yine okula gitmeyen öğrenciler, sokak aralarında ve parklarda oyun oynayarak, günlük yaşamına devam etti.
Anadilde eğitim talebi için yapılan boykot çağrılarına yüksek katılım Bağlar'da sağlandı. İlçede bulunan Yeni Nüket ve Coşkun Akyol İlkokulu, Kazım Karabekir Ortaokulu, Hüseyin Ulu ilkokulu gibi okulların tamamında hiçbir öğrenci okullara gitmeyerek yeni eğitim-öğretim yılını boykot etti.

Hüseyin Ulu Ortaokulu'nun yanında markette esnaflık yapan Sultan Karakuzu (56), devletin Kürt diline olan yaklaşımının burada yaşayan halklar tarafından kabul görmediğini belirtti. Okulların bugün başlamasına rağmen hiçbir aile ve öğrencinin gelmediğini belirten Karakuzu, "Kürt dilinde serbest bir yaşam olmalı. Bugünde anlaşıldığı gibi bütün Kürtler kendi anadilinde eğitim istiyor. Anadil verilmiyor diye Bağlar'da kimse çocuğunu okula göndermiyor" dedi.

SİLVAN

Silvan ilçesinde ise "Anadilinde eğitim haktır, hakkımıza sahip çıkalım" şiarıyla başlatılan okul boykotu çağrısının ardından okulları boş bıraktı. İlçe genelinde yurttaşların çocuklarını göndermediği okullar boş kalırken, sadece ilçeye yeni atanan öğretmenlerin olması dikkat çekti. Bağlar Mahallesi'nde bulunan ve bin 50 öğrenci nüfusuna sahip olan Malabadi Anadolu Lisesi'nin bütün sıraları boş kalırken, bazı okullarda ise birkaç öğrencinin okul bahçesinde top oynadığı görüldü.

NUSAYBİN

DTK'nin bir haftalık okulları boykot kararı çerçevesinde Mardin'in Nusaybin ilçesinde de okullar boykot edildi. Başta Kışla, Devrim, Fırat, Dicle, Abdulkadirpaşa, Yenişehir ve Dicle mahallelerindeki okullar olmak üzere ilçenin tüm diğer mahallelerinde okullar boykot edildi. Öğrenciler okulları boykot etmesi nedeniyle okullarda tüm sınıflar boş kalırken, okulların bahçelerinde de sessizlik hâkimdi. Her ders başı ve ara verilmek için çalınan okul zillerinin boş okulla çalması dikkat çekti.

'Türkçe eğitim bize haksızlık ve zulümdür'

Türk okullarında kendilerine ve çocuklarına herhangi bir değer verilmediğinden dolayı okulları boykot ettiklerini belirten Hacer Afşin adlı anne, "Türk okullarında Türkçe öğrenmek zorunda değiliz. Özerk bir ülke istiyoruz. Bizi zorla mı Türkleştirecekler. Biz anadilimizle eğitim istiyoruz. Eğer okullarında Kürtçe eğitim olsaydı, çocuklarımızı okulla gönderirdik. Okullarındaki eğitim ve öğretim bize bir haksızlık ve zulümdür" dedi.

Çocuklar anadilleriyle eğitim istiyor

Okulları boykot kararı çerçevesinde okulla gitmediğini anlatan Azat Yılmaz adlı öğrenci de, "Anadilimde eğitim istiyorum. Onun için okula gitmiyorum" diye konuştu.

Türk okullarında aldıkları eğitimden hiçbir konuyu anlamadıklarını dile getiren Rojin Karakuş adlı ortaokul öğrenicisi de, kendi topraklarında anadillerinde eğitim istediklerini ve Türkçe dilinde eğitilmediklerini ifade etti.

DERSİM

Dersim'de bugün 2015- 2016 eğitim öğretim yılının ilk ders zili öğrencisiz çaldı. Dersim'de veliler anadilde eğitim hakkı için ve zorunlu din dersine karşı öğrencilerini ilk hafta okula göndermediği için okullar boş kaldı.

ŞIRNAK

Kuzey Kürdistan ve Türkiye illerinde anadilde eğitim talebiyle Botan bölgesinde bir haftalık okul boykotu bugün başladı. Şırnak, Cizre, Silopi, İdil, Uludere ve Beytüşşebap ilçelerinde okulları boykot eden çocuklar, anadilde eğitim taleplerini yeniledi.

Veliler ise anadilde eğitimin temel bir hak olduğunu çocuklarının kendi anadillerinde eğitim görmeleri gerektiğini belirtti. Okulların tamamının boş olduğu Silopi'de, bu yıl 8'nci sınıfa gideceğini belirten İslam Uysal (14), "Biz her şeyden önce barış istiyoruz. Bu gün okullara gitmedik, anadilde eğitim için okulları boykot ediyoruz" dedi.

Çocuklarının anadilde eğitim almaları gerektiğini, anadilde eğitimin bir hak olduğunu vurgulayan Halit Uygun, "Dünyadaki bütün insanlar kendi anadillerinde konuşuyor ve eğitim görüyor. Yıllardır kendi dilimiz bize yasaklanıyor" dedi.

SİİRT

Siirt kent genelinde öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun boykota uyduğu gözlemlenirken, Siirt Üniversitesi ve kentte bulunan liselerin yanı sıra, Barış, Doğan, Algül, Ulus, İnönü, Conkbayır, Çal, Alan, Affet, Veysel Karani, Domlupınar ve Tınaztepe mahallerinde bulunan okullarda boykotun etkili olduğu belirtildi.

HAKKARİ

"Anadilinde eğitim haktır, hakkımıza sahip çıkalım" şiarıyla yapılan okul boykotuna Hakkari'den tam destek geldi. Merkezde bulunan 50 okulda öğrenciler anadilde eğitim talebiyle sıraları boş bıraktı. Eğitim Sen Hakkari Şubesi Eşbaşkanı Süleyman Aşkan, öğrencilerin boykota katılım oranın yüksek olduğunu ve okulların boş kaldığını söyledi.

Boykot çağrısına Hakkari'nin Gever (Yüksekova) ilçesinde de her sene olduğu gibi bu yıl da yüzde 100 destek geldi. İlçe merkezi ve köylerdeki tüm okullarda dersler boykot edilip sınıflar boş kalırken, kimi okullarda eğitim emekçileri de çağrıya destek vererek okullara gitmedi.Şemdinli ilçesinde de sınıfların boş kaldığı bildirilirken, öğretmenleri boş sınıflar karşıladı.

VAN

Yeni eğitim ve öğretim yılında Kürdistan'daki okullarda başlatılan bir haftalık okul boykotu çağrısına, Van'da bulunan ilk, orta, lise ve üniversite öğrencileri sınıfları boş bırakarak yanıt verdi. Sıraların boş olduğu sınıflarda yazı tahtaları da boş bırakıldı. Okulların boş olmasını fırsat bilen idareciler ise okullardaki eksikleri giderirken, hademeler ise boş sınıflarda toz tutan masa, sandalye, kapı ve pencereleri temizledi. Öğretmenler ise sınıfların boş olmasını nedeniyle ders başı yapamadı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampusu da eğitim başladığı ilk gün boş kaldı. Bir çok fakülte de sınıflar boş kalırken, üniversiteliler bir hafta boyunca derslere katılmayacaklarını söyledi.

(ekip)