Genel Müdürlüğü’nün bulunduğu Konya’nın yanı sıra Aksaray, Karaman, Nevşehir, Kırşehir ve Niğde’de elektrik dağıtımı yapan Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. (MEDAŞ), bu yıl teknoloji yatırımlarını artıracak. MEDAŞ Genel Müdürü Önder Kazazoğlu yaptığı açıklamada, kış aylarında aylık yaklaşık 400 milyon kilowatt saat (kwh) elektrik dağıttıklarını, yaz aylarında bu rakamın iki katına çıktığını belirtti. Geçen yılın Temmuz ayında 920 milyon kwh enerji dağıtımıyla bir rekora imza attıklarını, bazı teknik sorunlarla da karşılaştıklarını bildiren Kazazoğlu, bu sorunları aşmak için teknoloji yatırımlarına bu yıl ağırlık verileceğini vurguladı. Kazazoğlu, MEDAŞ’ın özelleştirilmeden önce yaptığı yatırımların 6 katı büyüklüğünde geçen yıl 185 milyon liralık yatırım yaptıklarını, ülke genelindeki 21 elektrik dağıtım şirketi içinde bu yatırım seviyesine ulaşan başka şirket bulunmadığını ifade etti.
MEDAŞ’TA BİR ABONE
Elektrik faturalarının son ödeme süresinin kısa tutulduğu yönündeki eleştirileri yanıtlayan MEDAŞ Genel Müdürü Kazazoğlu kendilerinin de elektrik abonesi olduğunu hatırlatarak, her şeyin mevzuata uygun yürütüldüğünü, keyfiliğin söz konusu olamayacağını anlattı. Kazazoğlu, “MEDAŞ’ta bir abone. Bize elektriği TEİAŞ satıyor. Bizim MEDAŞ’a elektrik giren 41 tane noktamız var. Bu 41 noktaya sayaç koymuşlar, bunu her ayın sonunda okuyorlar ve ayın 12’sinde de bize fatura geliyor. Biz de gelen faturayı her ayın 16’sında kuruşuna kadar ödememiz lazım. Vatandaşa tanınan ihbar süresi, kesme-açma süresi bizde yok. Kural böyle olunca biz de dönüyoruz vatandaşa diyoruz ki, daha toleranslı olun. Gelen faturayı 10 gün içinde ödeyin. Burada bizim inisiyatifimizle veya özelleşmeyle ilgili bir durum yok. Onun için bu sistem Enerji Piyasası Mevzuatına yazıldığı şekilde işlemek zorunda” dedi.
AÇMA-KESME’DEN PARA KAZANMIYORUZ
MEDAŞ’ın elektrik açma-kesme bedelinden yüksek oranda gelir sağladığı iddialarının asılsız olduğunu açıklayan Kazazoğlu, bu bedelin tamamıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) verildiğini söyledi. Kazazoğlu sözlerine şöyle devam etti; “Kesme açmadan aldığımız paranın tamamı EPDK tarafından kontrol altında. Biz nereden ne para aldık bunu rapor halinde her ay EPDK’ya bildiriyoruz. Kural gereği, kesme işleminden aldığımız paranın tamamını biz EPDK’ya veriyoruz. Bu işin maliyeti bizim sırtımızda. Buradan para kazanmamız söz konusu değil, aksine para kaybetmemiz söz konusu. Bir iş yapıyoruz, bunun maliyeti var ama geliri sıfır. Dolayısıyla benim açma-kesme işini azaltmam lazım. Burada amaç para kazanmak değil, tahsilatı zamanında yapmak ve hızlandırmak.”
BEN SADECE TELİ TUTAN ADAMIM
Önder Kazazoğlu, elektrik fiyatı tespit etme yetkilerinin olmadığını anımsatarak, “Gerek elektrik fiyatı olsun gerek kesme açma bedeli olsun hangi bedeli biz tahsil ediyorsak o bedel EPDK tarafından tespit edilip yönetmelikle yayımlanan bedeldir. Biz onun dışında bir kuruş vatandaştan almamız mümkün değil. Eksikte alamayız, fazlada alamayız. Elektriğin fiyatı da bu şekilde. Burada bizim inisiyatif kullanmamız, üç kuruş eksik üç kuruş fazla fiyat belirlememiz kesinlikle mümkün değil. Fatura da hangi kalemlerin yer alacağı, kaç paradan yer alacağı bildiriliyor. Bu gelirler toplanıp EPDK’ya rapor ediliyor. Bu sene çok elektrik sattık çok kar ettik gibi bir durum söz konusu değil. Elektriğin fiyatını bugün bir kuruş yap benim bir kuruş zararım yok. İki lira yap beş lira yap yine bir kuruş karım yok. Dolayısıyla bu fiyatla benim aramda bir ilişki yok. Ben sadece teli tutan adamım. Tel tutma parasını alıyorum o kadar” şeklinde konuştu. MEDAŞ Genel Müdürü Önder Kazazoğlu, kayıp-kaçakla mücadelede kendilerine destek verilmesini isteyerek, "Vatandaşımız kendi kesesinden çıkacak paranın azalmasında bize yardımcı olsun. Komşum elektriği kaçak kullanıyor, bana ne dememeli" diye konuştu.