Birleşmiş Milletler (BM) ile Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV), eğitim ile sürdürülebilir kalkınma arasındaki ilişkiye dikkat çekebilmek için dünyanın dört bir yanından seçkin konukları New York’ta bir araya getirdi. 

"SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA ANCAK EĞİTİM VE BARIŞ İLE MÜMKÜNDÜR"

Programın açılış konuşmasını yapan GYV Başkanı Dr. Mustafa Yeşil, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin ilham verdiği dünya çapında açılan Türk okullarının, sektörel destek ile bugünlere gelebildiğini dile getirdi. Yeşil, sürdürülebilir bir kalkınmanın ancak eğitim ve barış yolu ile mümkün olacağına inandığını belirtti. BM’ye üye birçok ülkenin temsilcisinin katıldığı “BM Yüksek Düzeyli Resepsiyonu”nda Yeşil, bu okulların öğrenci kabulünde dine, dile veya etnik kökenlerine asla bakmadığını söyledi. Eğitimin sürdürülebilir bir kalkınmanın yanı sıra sosyal barışa katkı sağladığına da dikkat çeken Yeşil, ancak bunların yanında hesap verebilir bir devlet ile çevresel faktörlerin de uygun olması gerektiğine işaret etti. Türk okullarındaki başarılı eğitimin, uluslararası düzenlenen bilimsel yarışmalarla da tescillendiğini hatırlatan Yeşil, bunun yanı sıra okullarda her kesimden gelen öğrenci velileri arasında da diyalog gelişimine katkı sağlamaya çalışıldığına işaret etti. 

TÜRK OKULLARI GİBİ DAHA ÇOK YATIRIMA İHTİYAÇ VAR

Afrika’dan Burkino Faso’ya, Cezayir’den Malta’ya kadar birçok ülkenin eğitim, sağlık, dışişleri bakanının katıldığı programda konuşmacılar arasında, Afrika Birliği Genel Sekreteri Jean Baptiste Natama’da vardı. Natama, Afrika kıtasının sürdürülebilir kalkınmayı başarabilmesi için, Türk okulları gibi daha çok eğitim alanında yatırım ve hizmete ihtiyaç duyduklarını vurguladı. Natama, Afrika’daki sorunların temelinde eğitimsizlik ve fakirliğin olduğuna dikkat çekerek, bu iki temel sorunun çözümü olmadıkça, istenilen refah dolu bir toplumun inşasının mümkün olmayacağına işaret etti. Afrika Birliği olarak eğitime çok büyük destek ve önem verdiklerini belirten Natama, bu amaçla 50 yıllık Afrika Kalkınma Planı’nda eğitimin ayrı bir yeri olduğunu ifade etti. Resepsiyonun konuşmacıları arasında Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rıza Nur Meral de vardı. TUSKON üyelerinin eğitime katkı ile çevresel kalkınmaya destek olunacağını düşündüğünü belirterek, “Sürdürülebilir bir kalkınmanın TUSKON olarak ancak eğitimle mümkün olabileceğine inanıyoruz. Ve yine bu sayede daha iyi gelecek nesillerin yetişmesine, dünyanın da daha yaşanabilir hale gelmesine hizmet edeceğine inanıyoruz.” dedi. 

YATIRIMCILAR ÖNCE BÖLGEDE TÜRK OKULU VAR MI DİYE BAKIYOR

Ekonomik rekabetin artık çok yüksek olduğunu ve kaliteli bir eğitim gerekliliğini ortaya koyduğunu aktaran Meral, “Bu nedenle bizim üyelerimiz eğitime çok büyük destek ve yardımında bulunuyor.” ifadelerini kullandı.Türk iş adamlarının dünyanın farklı coğrafyalarında yatırım yapmak istedikleri zaman öncelikle orada Türk okulu olup olmadığına baktıklarına işaret eden Meral, bunu hem çocuklarını o okullara gönderebilmek hem de o okullardan mezun olanları istihdam edebilmek amacıyla yaptıklarını kaydetti. Nijerya Eğitim Bakanı Chinedu O. Nebo ise eğitimin birçok sorunun çözümünde kilit rol üstlendiğini dile getirdi. Küresel dünyada, artık öğrencilerin yalnızca ülke değil dünya genelinde bir rekabet içinde olduğunu aktaran Nebo, ekonomik rekabetin daha kaliteli eğitime olan ihtiyacı da arttırdığını söyledi. Ülkesinde temel eğitim ve orta eğitimin ücretsiz olduğunu hatırlatan Bakan Nebo, Türkiye gibi farklı devletlerin ülkelerinde eğitim kurumları açtığını dile getirdi. Bu yatırımlardan duyduğu memnuniyeti dile getiren Nebo, “Kaliteli bir eğitim olmazsa, rekabetten uzak, ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliğinden uzak, refah toplumundan uzak, barıştan uzak, özgürlüklerden uzak bir hayata mahkûm edilirsiniz.” şeklinde konuştu. Resepsiyona, Nijeryalı bakanının yanı sıra Burkina Faso Eğitim Bakanı Musa Outtara, Erita Dışişler Bakanı Osman Saleh, Bangladeş eski Dışişleri Bakanı Dipu Moni, İsviçre eski Dışişleri Bakanı Peter Maurer ile BM’den birçok bürokrat hazır bulundu. Programa, başta Afrika olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarından gelen bakanların yanı sıra ABD’den de çok sayıda eğitimci katıldı. Quinnipiac Üniversitesi Başkanı Dr. John Lahey de kısa bir konuşma yaparak, birçok uluslararası öğrencilerinin bulunduğunu hatırlattı. Dr. Lahey, eğitimde iş birliğini genişleterek birçok ülkeden öğrenci değişim programı ile kültürel barışın inşasına katkı sağlamaya çalıştıklarını aktardı. BM ve GYV’nin Waldorf Astoria otelinde verdiği resepsiyona Barış Adaları Enstitüsü (PII) de destek verdi. PII Başkanı Zafer Akın da kürsüye gelerek, 69. BM Genel Kurul çalışmaları için dünyanın dört bir yanından liderlerin New York’a geldiğini hatırlattı. “BM 2015 Milenyum Hedefleri” içinde eğitimin sürdürülebilir kalkınma için en temel unsur olarak vurgulandığına işaret eden Akın, bunun en iyi şekilde hayata nasıl geçirilebileceği noktasında fırsatı değerlendirmek arzusu ile bu organizasyonu yaptıklarını dile getirdi. Akın, PII olarak “Büyükelçiler Serisi” ve “Afrika’nın Sorunlarına Afrikalıların Çözümü” başlığı altında düzenledikleri panel serisinde, onlarca büyükelçinin katıldığını hatırlatarak, amaçlarının dünya genelinde sorunların çözümüne ve barışın inşasına katkı sağlamak olduğunu ifade etti. Programa ABD’li milletvekilleri de gönderdikleri mesajlarla destek verdi. Demokrat Partili milletvekili Yvette D. Clarke resepsiyon için yardımcısı ile takdirname gönderirken; Senatör Chuck Schumer da GYV ile PII’a eğitime verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etti.

Kaynak: CIHAN