Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ankara'da ekonomi muhabirleriyle bir araya geldi. Küresel Ekonomik gelişmeler ve Türkiye ile ilgili bir sunum yapan Babacan, konuşmasında sıkça 'temkinlilik', 'teyakkuz', 'dikkatli olmalıyız' ve 'en kötüsü için hazır olmalıyız' vurgusu yaptı. Dünya ekonomisinde krizin sürdüğüne dikkat çeken Babacan'ın hükümetin öncelikli önlemler listesinin başında, kamuda ve özel sektörde israfın azaltılması ve yurtiçi tasarrufların artırılması vardı.
 
BABACAN, son dönemde kamu-özel ortaklığında gerçekleştirilen nükleer Santral, 3. havalimanı gibi dev projelerin kamu riski için Kalkınma Bakanlığı'nın bir döküm çıkardığını belirterek şunları söyledi: "Nükleer de havalimanı da nereden baksanız çok uzun yıllar sürecek projeler. Kaldı ki, nükleerle ilgili projeyi Enerji Bakanımız ve müsteşarıyla benim odamda saatlerce toplantı yapıp, projenin bütün formatını ve parametrelerini beraber belirledik. Bütün bunların hesabını yaptık. Havalimanı için de ben, Binali Bey, Cevdet Bey üçümüz gece 3'e kadar çalıştık. Ne kadar garanti vermeliyiz, finanse edilebilirliğiyle ilgili hangi unsurları koymalıyız, kamuya maliyetleri nasıl olur, bunların hepsini hesapladık. Yatırımcı bakanlıklar iş yapıyor ama biz takip ve kontrolü bırakın, işleri beraber yapıyoruz. Hazine olarak sonuna kadar fiilen işin içindeyiz." Projelerin ileriye yönelik kamuya olası yükümlülüklerini Kalkınma Bakanlığı'nın takip ettiğini belirten Babacan, şu anda kamu açısından bir risk olmadığını ve şu an itibariyle gayet kontrollü gidildiğini söyledi.
 
Yurtiçinde vergi barışı olmayacak
BABACAN, yurtiçindeki varlıklar için varlık barışı olmayacağını kesin bir dille ifade ederek şunları söyledi: "Sadece yurtdışından bir varlık barışı olacak, yurt içi yok. Çünkü onu sık yaptığımızda vergiye uyum konusunda problem yaşıyoruz. O zaman herkes bekler kimse vergisini ödemez,  servetini toplar ve varlık barışı diye bize getirir, anlamı kalmaz. Dolayısıyla onu çok sık yapmak doğru değil. Zaten bir kere kriz döneminde yaptık biliyorsunuz. Öyle bir şeyi sık tekrar edemeyiz."
 
Ticari krediler için indirim hazırlığı 
BÜYÜMENİN öncü göstergelerine bakıldığında beklentilerin bir miktar altında bir tablo ortaya çıktığını dile getiren Babacan şöyle devam etti: Ama bu bizim yüzde 4'lük hedefimizi bugünden revize etmemizi gerektirecek düzeyde değil." Ticari kredilerde, bankaların kredi maliyetini azaltmakla ilgili yapılabileceklerini bir sonraki Finansal İstikrar Komitesi'nde (FİK) çalışacaklarını söyleyen Babacan şöyle devam etti: "Merkez Bankası ve BDDK'nın yapabileceği farklı farklı şeyler var ama bunu eşgüdümlü yapmaları gerekiyor. Özellikle kredi üretim içinse, yatırım içinse... Bir hareket alanı olduğunu düşünüyorum ama çok geniş bir hareket alanı değil."
 
Yaş düşürülmesine karşıyım
BABACAN, emeklilikte süreyi doldurup, yaş bekleyenler için Maliye Bakanı'na destek vererek, "Erken emeklilik yok. Kategorik olarak kapıyı kapatmamakla beraber genel anlamda yaş düşürülmesiyle ilgili bir çalışmaya karşıyım" dedi. Çocuk teşviki için hazırlıkların birkaç hafta içinde tamamlanacağını söyleyen Babacan "Çalışmayı Başbakanımız açıklayacak" dedi.
 
Santraldan çıkmayız
BABACAN, Sinop'taki santralla ilgili "Santralın bir bakıma yüzde 49'u bizim ama bunun da bir kısmının nasıl özelleştirileceği gibi bir anlayışla karşılaşmamız gerekir. Ama kamu hiçbir zaman yüzde 100 çıkmayacak projeden. Ama 49'un yarıdan fazlasını özelleştirebileceğimizi ben düşünüyorum. Blok satış, halka arz; bunların hepsi seçeneklerin içinde" dedi.