HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ‘yaşanan acı gelişmeler’ nedeniyle Almanya programını yarıda keserek Türkiye’ye döndü. Twitter hesabından açıklama yapan Demirtaş, “Dün Dağlıca’da yitirdiğimiz kardeşlerimize, Cizre’de yitirdiğimiz küçük çocuklarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve halkımıza başsağlığı diliyorum” dedi.


‘Çıkış yolu arayalım’
“Öldürmenin, insanları ölüme sürmenin hiçbir gerekçesi olamaz” diyen Demirtaş, şunları kaydetti: “Her gün hepimizi kahreden ölüm haberleri kaderimiz olamaz. Halkın yoksul çocuklarına sadece ölümü reva gören, annelerin barış düşüne kan sıçratan savaş politikalarına teslim olmayacağız. Kin ve nefret kusmak yerine bu felaket tezgâhından çıkışın yollarını hep birlikte bulmak zorundayız. Koşullar ne kadar zor olursa olsun barışta ve kardeşlikte ısrar etmek dışında her yol bizleri insanlığımızdan uzaklaştırır, acılarımızı derinleştirir.”

‘Diyalog başlamalı’
HDP MYK tarafından Dağlıca saldırısına ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise karşılıklı çatışmasızlık halinin sağlanması, operasyonların durdurulması, diyalog ve müzakere ile sorunların çözümü doğrultusunda adımların atılması istendi. “Türkiye’nin hızla bir felakete sürüklendiği” öne sürülen açıklamada, yangının alev alev büyüdüğü savunuldu. Yaşanan şiddet olaylarının toplumda kapanması zor yaraların açılmasına ve büyük bir ayrışma yaşanmasına yaklaştırdığı vurgulanan açıklamada, ellerin tetikten derhal çekilmesi ve silahların susturulması yönünde bir kez daha acil çağrı yapıldığı ifade edildi.


Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Karşılıklı çatışmasızlık hali sağlanmalı, operasyonlar durdurulmalı, diyalog ve müzakere ile sorunların çözümü doğrultusunda adımlar atılmaya başlanmalıdır. Konuşarak, müzakere ederek çözemeyeceğimiz hiçbir konumuz yoktur ve olmamalıdır. Meclis derhal olağanüstü toplantıya çağrılmalı, demokratik siyaset yoluyla sorunlara çare aranmalıdır.”

Milliyet