Fırat Haber Ajansı’na (ANF) konuşan Önder, devletin görevini; halkın iradesini adil, tarafsız ve güvenlik içerisin de sandığa yansımasını sağlamak olduğunu belirterek şunları söyledi:

‘SEÇİMİN İPTALİ SÖZ KONUSU’

            “Bugüne kadar en sıkıntılı zamanlarda bile seçimler, kendi bölgelerin de yapılabilmesine rağmen, şimdi hükümet ne hikmetse kendisinin az oy aldığı bütün yerlerde bir seçmen taşıma, sandık taşıma operasyonları geliştiriyor.

“Bu taleplerin Yüksek Seçim Kurulu tarafından dikkate alınmayacağını ümit etmek istiyoruz. Çünkü, aksi durumda Anayasa Mahkemesi’ne, belirlenen yerde oyunu kullanamayan bir yurttaşın başvurusuyla o seçimin iptali söz konusudur.

‘YSK’DAN DÖNMESİNİ BEKLİYORUZ’

            “Yüksek Seçim Kurulu da sandık ve seçmen taşıma gibi bir karar alamaz, almaması gerekir. Oradan dönmesini bekliyoruz. Bu akıllarına gelen bütün yol ve yöntemlerle, aslın da HDP’yi seçim başarısında zafiyete uğratmak ve kendilerinin tamamen silindiği bir coğrafya da hileyle, zorlamalarla ve devlet gücüyle bir seçim sonucu elde etme çabalarıdır.

Valilerin karar verme yetkisi

            “Artık Vali demeyelim onlara. AKP, bölgedeki bütün illerde eş başkanlık sistemine geçti. Eş başkanın birisi AKP’nin il başkanı, diğeri de Valiler. İlçelerde ise ilçe başkanı ve kaymakam bu görevde. Böyle bir eş başkanlık sistemine geçildi. Günü gelince bütün Valiler bu hukuksuzlukların hesabını yasalar önünde verecekler.

‘SONUCA GÖRE BİR TUTUM BELİRLEYECEĞİZ’

            “Sandık taşıma başvurusu, Yüksek Seçim Kurulu’nun onayından geçerse, o seçimlerin adilliği ve tarafsızlığı gibi bir çok meseleyi de tartışmaya açar. Seçmenlerin taşınması ise teknik olarak imkansızdır. Yaklaşık kırk bine ulaşan seçmenin taşınması söz konusu.

“Bir ilçenin tamamının taşınması söz konusu, dolayısıyla; bu konu tartışma bile edilemez. AKP Hükümeti sandıktan alacağı ikinci bir yenilginin sonları olacağının farkında. Hükümetin can havliyle iktidara tutunmuş manevraları bunlar.

“Şuan hem ulusal hem de uluslararası anlamda neler yapılabileceğine dair ilgili kurullarımız çalışma içerisindeler. YSK temsilcileriyle bu görüşmeleri sürdürüyoruz. Buradan çıkacak sonuca göre bir tutum belirleyeceğiz.” cizrepostasi