Irak'ın kuzeyindeki Kürdistan bölgesinde bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'yi ziyaret etti. Ziyaret sırasında ikilinin, ‘Kürtlerin birliği’, ‘Kürt Ulusal Konferansı’, ‘Mahmur Kampı'nın durumu’ ve ‘Ortadoğu'da barış’ gibi konuları görüştüğü belirtildi. 
 
Yaklaşık bir haftadır bölgede çeşitli ziyaretlerde bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin eşi Heroxan Talabani'yi ziyaret ettikten sonra Musul yakınlarındaki Mahmur Kampı'na giderek buradaki Türkiye vatandaşları ve Mahmur Belediyesi yetkilileriyle görüştü. 
 
Daha sonra Mesut Barzani'nin babası Molla Mustafa Barzani ile Enfal katliamı sırasında yaşamını yitiren Kürt peşmergelerin mezarlarını ziyaret eden Baydemir, vasiyeti üzerine bir peşmerge mezarı sadeliğinde olan Molla Mustafa Barzani'nin mezarına çiçek koyarak Fatiha okudu. Baydemir, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin babası ile yan yana mezarı bulunan Molla Mustafa Barzani'nin mezarı başında tüm Kürtlerin Ortadoğu'da özgürlüğe ve onurlu barışa yürüdüğünü söyledi. 
 
 
‘KÜRTLERİN İTTİFAKI BÜYÜYOR’ 
Saddam Hüseyin başta olmak üzere Baas rejimine karşı mücadele ederken yaşamını yitiren Barzani ailesinin önde gelenlerin fotoğraflarının asıldığı galeriyi gezen Baydemir, anı defterine kendi açısından Kürdistan topraklarında önemli bir gün yaşadığını belirterek, "Şeyh Said, Seyit Rıza, Qazi Muhammed, Mazlum Doğan, Sakine Cansız ve Güney, Kuzey, Doğu ve Batı'da Kürt mücadelesinde tüm yaşamını yitirenlerin huzurunda saygı ile eğiliyorum. Bugün Molla Mustafa Barzani ve tüm Kürdistan şehitlerine Allah'tan rahmet diliyorum. Tüm şehitlerin sayesinde Kürtlerin ittifakı her geçen gün büyüyor. Gün be gün özgürlüğe doğru yürünüyor. 21'nci yüzyıl Kürtlerin özgürlük, yüz yılı olsun. Umutla, ittifakla, özgürlükle, huzurlarında saygıyla eğiliyorum" dedi. 
 
 
BARZANİ İLE GÖRÜŞTÜ 
Baydemir, BDP Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Erbil temsilcileri Cemal Coşkun ve Mehmet Ali Aydın ile birlikte Selahattin kentine geçerek Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüştü. Kendisi hakkında da 3.5 yıl boyunca Türkiye dışına çıkış yasağı konulduğunu anımsatan Baydemir, yasağın kalkmasıyla birlikte kendisini daha önce telefonla arayan Mahmurlu bir kadına verdiği sözü yerine getirmek için Mahmur Kampı'nı ziyaret ettiğini söyledi. Kampta Irak hükümetinin sorumluluğunun gereğini yerine getirmediğini ifade eden Baydemir, Mahmur'da görevli öğretmenlere Irak hükümetinin maaşları vermediğini anlattı. Barzani'ye Kürdistan'daki gezi ve gözlemleri hakkında bilgilerini paylaşan Baydemir, Hero Talabani'yi ziyaret ettiğini ve Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye geçmiş olsun dileğinde bulunduğunu söyledi. 
 
Molla Mustafa Barzani'nin mezarı ile Enfal katliamında yaşamını yitirenlerin anıtsal mezarlarını ziyaret ettiğini anlatan Baydemir, Kürdistan seyahatinin kendisine büyük moral ve çalışma azmi verdiğini ifade etti. "Kürdistan" bölgesinde Öcalan'ın özgürlüğü konusunda yürütülen imza kampanyasının Türkiye'deki Kürtler arasında büyük bir heyecan yarattığını ifade eden Baydemir, Kürtlerin birliği konusundaki konferansın öneminin altını çizdi. 
 
“Kürtler arasında birlik ve beraberlik onurlu barış ve özgürlüğün altyapısını oluşturuyor" diyen Baydemir, bu kapsamda Kuzey ile Güney'in yakınlaşmasına vesile olacak kültürel işbirliği, gençler arasındaki spor müsabakaları, festival buluşmalarının önemine değindi. Baydemir, 40 dakika süren görüşmede, kendisi ve BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak adına, Mesut Barzani'nin bir süre önce vefat eden ablası için de başsağlığı diledi.