Parlamentonun Kürt Temsilcileri 

Danimarka genel seçimlerinde Sosyalist Parti adayı Konyalı Kürt Halime Oğuz ve Demokratik Sosyalist Partisi adayı Ankaralı Kürt Laris Aslan Parlamento’ya seçildi.

Danimarka’da dün yapılan genel seçimlerden, resmi olmayan sonuçlara göre sol partiler zaferle çıktı.

Halime Oğuz, “6 yaşından beri Danimarka’da yaşıyorum. 10 yıldır Sosyalist Parti saflarında siyaset yapıyorum. Lars Aslan ile birlikte iki Kürt parlamentoya seçildik. Partim 179 sandalyeden 14’ünü kazandı” dedi.


1979 yılında Konya’da doğan Halime Oğuz, Edebiyat Fakültesi siyaset ilişkileri bölümünü mezunu.

Halime Oğuz, “Larıs Aslan Demokratik Sosyalist Partisi’inden seçildi. Babası Ankara Kürtlerinden annesi ise Danimarkalı. Demokratik Sosyalist Partisi de seçimlerde 48 sandalye kazandı” diye konuştu.

Danimarka’da dün gerçekleşen seçimlerde sol ve sağ partiler arasında kıyasıya bir rekabet yaşandı. Seçimlerde 300 bin seçmen ilk kez oy kullandı.

Sandıklardan gelen resmi olmayan sonuçlara göre, Sosyal Demokrat Partinin başı çektiği, Sosyal Liberal Parti (Radikale Venstre), Sosyalist Halk Partisi ve Birlik Listesi’nden (Enhedslisten, Kızıl-Yeşiller) oluşan sol blok seçimlerden zaferle çıktı.

179 sandalyaye sahip Danimarka Parlamentosu’nda, 175 sandalye Danimarka’dan seçilirken Danimarka Krallığı’na bağlı Faroe Adaları ile Grönland da parlamentoya ikişer temsilci gönderiyor.

Kaynak:rudaw.net