PKAN-E (Platformen Kurdên Anatoliya Navîn), geçen ay İsveç’in Göteborg kentinde 8 Avrupa ülkesinden, 50 delege ve 100 civarında misafirin katılımıyla ilk kongresini gerçekleştirmişti. 

Hanau’daki toplantıya Almanya, İsviçre, Danimarka ve İsveç ülkelerinden PKAN-E yönetim kurulu üyeleri ve misafirler katıldı. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından toplantının açılış konuşmasını yapan Ömer Koyuncuer katılımcıları selamladı. 

 

Asimilasyona karşı etkin mücadele

PKAN-E Sözcüsü Ahmet Gezer, Orta Anadolu Kürtlerinin ulusal kimliklerinin ön planda bulundurarak siyasal, kültürel ve tarihi değerlerine sahip çıkması gerektiğini dile getirdi. Gezer, Orta Anadolu Kürtlerinin asimilasyona karşı mücadelesini, bu amaçla yürütülen sosyal, kültürel ve siyasal çalışmaların Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezleri (NAV-DEM) bünyesinde yürütülmesinin son derece önemli olduğuna vurgu yaptı.

Toplantıyı yöneten Platformun Eşbaşkanları Dîlan Biçer, Şevket Bakan, Platform sözcüsü Ahmet Gezer daha sonra oluşturulan tüzük, yönetim kuruluna sunuldu ve toplantı gündemi belirlendi.

Komisyonlar oluşturuldu

Bundan sonraki çalışmaların nasıl olacağı, çalışmalarının nasıl koordineli bir şekilde yürütüleceği konusunda tartışmaların yapıldığı toplantıda, katılımcılar Platformun yapı ve işlevi üzerinde tartışma yürüttü. 

Toplantıda yürütülen tartışmaların ardından sosyal, kültürel  ve siyasal alanda çalışmalar yürütecek olan komisyonlar tespit edildi. Oluşturulan komisyonlar şunlar: 

* Örgütleme Komisyonu, 

* Dil, kültür, sanat ve tarih Komisyonu, 

* İnançlar komisyonu, 

* Kadın komisyonu, 

* Maliye komisyonu, 

* Basın komisyonu (TV programı ve belgesel film çalışmaları, internet sitesi). 

Bu komisyonlarda görev alacak 1’i sözcü 2’si de üye olmak üzere toplam 3 kişi görev alacak. Ancak eşbaşkanlar her komisyonda yer alacağından bütün komisyonlar toplam 5 kişiden oluşacak. Ahmet Gezer, komisyon üyelerinin kendi alt komisyonlarını oluşturma inisiyatifinin bulunduğunu belirtti.

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA