Moskova'da temaslarda bulunan PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, direnişleri ve projeleri sayesinde Ortadoğu'da önemli bir aktör haline gelen Kürtlerle işbirliği yapmanın şartlarını açıkladı.

DAİŞ'e karşı kazandığı zaferler ve kantonlarında uygulanan Demokratik Özerklik modeliyle dikkat çeken Rojava'nın siyasi temsilcileri son bir kaç gündür Rusya'nın başkenti Moskova’da temaslarda bulunuyor.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Asya Abdullah ve Kobanê Kantonu Eşbaşbakanı Enwer Muslim'in başkanlığındaki heyet Rus hükümetinin yanısıra siyasi partilerle, sivil toplum örgütleriyle, öğrencilerle ve halkla bir araya geldi.


Kürtler eski Kürtler değil

Perşembe akşamı Moskova'daki Kürt Kültür Merkezi'nde halkla bir araya gelen PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah önemli açıklamalarda bulundu.

Rojava'da Kürtlerin çözüm modeli olan eşitlikçi, özgürlükçü ve çoğulcu Demokratik Özerklik sistemine vurgu yapan Abdullah, "Tarihte ilk defa Kürt halkı kendi projeleriyle kendilerini yönetiyor" dedi.  

Abdullah, "Bugün Rojava’da verilen mücadele ve savaş da bunun içindir. Artık uluslararası diplomaside de karşılığı olması için mücadelemizi yükseltiyoruz" ifadelerini kullandı.


İşbirliği isteyenlere mesaj

PYD Eşbaşkanı, DAİŞ'e karşı mücadelede Kürtlerle işbirliği yapmak isteyen tüm güçlere ise şu mesajı verdi: "Biz herkesle masaya oturabiliriz ama bizim düşüncemizi ve ilkelerimizi kabul etmeyenlerle çalışmak zorunda değiliz. Daha önce de defalarca dile getirdik. Biz hiç kimseden yana değiliz. Biz üçüncü bir tarafız. Bizi böyle kabul edenler olursa ve düşüncelerimizi de dikkate alacaklarsa herkesle görüşmeye varız. "


Kürtler en güçlü konumda

"Biz artık ne Türklerin, ne Arapların ne de Farsların Kürdüyüz, biz kendi değerlerine bağlı ve Kürdistan özgürlüğü için mücadele eden özgürlüğe inanan Kürdüz" diyen Abdullah, Kürtlerin Suriye ve Ortadoğu'da yükselen bir değer ve önemli bir aktör haline gelmesinden rahatsız olan kesimler olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti: "Suriye’de Kürtlerin çok ön plana çıkması bazılarının işine gelmeyebilir fakat şu an Kürtlerin pozisyonu onları Suriye sınırları içerisinde en güçlü konuma getiriyor. Artık uluslararası güçlerin Rojava kantonlarını tanıma zamanı gelmiştir"


Siyasette de kazanacağız

Askeri alanda rüştünü ispatlayan Kürtlerin siyasette de kazanacağını belirten PYD Eşbaşkanı, "Rojava nasıl ki direnerek savaşta kazandıysa mücadeleyi yükselterek siyasette de kazanacaktır. Şu an geldiğimiz düzey iki üç yıl öncesine göre çok ileri bir düzey. Artık hiç kimsenin bizi küçümsemesine ve bizim de kimseye yaranma gibi bir durumumuz söz konusu olamaz. Kendi halkımızın özgürlüğü ve şehitlerimizin anısına bağlılığın gereği mücadeleyi daha da yükseltmemiz gerek."


Kobanê'de Kürtler tarih yazdı

Enwer Muslim ise konuşmasında DAİŞ'e karşı zafer kazanan Kürtlerin Kobanê'de tarih yazdığını söyledi. Muslim'in o günlere dair şunları anlattı: "DAİŞ çeteleri Musul’u ele geçirdikten sonra elde ettikleri cephane ve askeri mühimmatla Kobanê'ye yönelik çok büyük bir savaş başlattılar. İki tarafın askeri ve teknik gücünü karşılaştıran herkes Kobanê'nin düşeceğine kesin gözüyle bakıyordu. Ama bunu söyleyenler Kürtlerin inancı ve direniş gücünü hesaba katmamıştı. Öyle çatışmalar oldu ki bazen bir arkadaşımız bir cephede tek başına saatlerce savaşıyordu. Bazı arkadaşlarımız son mermisine kadar mevzisini bırakmadı o mevziden cenazesi çıktı ama kendisi ‘o mevziyi bırakmak ihanettir’ diyerek şehadeti göze alarak şehit düştü. Kısacası Kobanê'de Kürtler bir tarih yazdı."


Kobanê yeniden inşa ediliyor

Kürtlerin "direniş kalesi" olan Kobanê'nin yeniden inşası için yoğun bir çalışma yürütüldüğünü aktaran Muslim son duruma dair şu bilgileri paylaştı: "Altyapı ve örgütleme çalışmaları belli bir düzeye geldi. Eğitimde ise şu an 12. sınıfa kadar eğitim veriliyor. Bu eğitim Kürtçe veriliyor tabii eksikliklerimiz var ama elimizde olan imkanlarla en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Şu an Kobanê'de herkes canla başla elinden geldiğince inşa için çalışıyor. Yurt dışında sizler de Kobanê için yardım yaptınız. Kobanê halkı sizin yardımlarınızı unutmaz."


Mutlaka sandığa gidilmeli

Çok sayıda kişinin katıldığı toplantıda Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Selma Irmak, Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, ve HDP Dışişleri Sorumlusu Nazmi Gür de konuşmacıydı.

AKP'nin savaş politikalarına karşı Kürtlerin direnişten asla vazgeçmeyeceğini söyleyen Fırat Anlı "Amed halkı adına sizden özür diliyorum ki 7 Haziran seçimlerinde AKP’ye bir vekil kaptırdık. Ama önümüzdeki seçimlerde onu da geri alacağız" sözünü verdi.

"Her Kürt bulunduğu yerde kendi imkanlarına göre mücadeleye katılmalı" diyen Selma Irmak ise Erdoğan ile AKP hükümetinin savaş politikalarına karşı Rusya'daki seçmenleri sandığa davet etti.

Rusya’da yaşayan Türkiye vatandaşları bugün ve yarın oylarını kullanabilecek.


ANF/MOSKOVA
YENİ ÖZGÜR POLİTİKA