25 Ekim 1992’de büyük bir direniş gösterip, Kürt Özgürlük Mücadelesinin sembolü olan, Beritan (Gülnaz Karataş)’a ilişkin konuşan KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Elif Ronahi, Beritan’ın şehadetinin kadın hareketi açısından çok şeyi ifade ettiğini belirtti. Ronahi, “Beritan yoldaşın eylemi, var olabilme ve eğer yaşayacaksan ‘nasıl yaşamalı’ sorusuna kadın ordulaşmasıyla çok tarihsel bir cevap vermiştir” dedi.  

25 Ekim 1992 yılında Kürt Özgürlük Mücadelesinin büyük direniş sembolü olan,  Kürt toplumunun yaşadığı parçalanmayı, kendi içerisinde yaşadığı ihanete, karşı eylemiyle çıkış yapan Beritan (Gülnaz Karataş)’ın yaşamını yitirilişinin yıldönümüne ilişkin konuşan Koma Civakên Kurdistanê (KCK) Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Elif Ronahi, Beritan şahsında kadın ordulaşmasının, direnişin geliştiğini söyledi. Robahi, tüm kadınları bu direniş gibi yaşamaya davet etti. Beritan’ın eyleminin ihanete karşı verdiği cevap olduğunu, bunun üzerinden gelişen radikal özgürlük mücadelesinin olduğunu dile getiren Ronahi, radikal bir kadın ordulaşmasının var olduğunu, bunun da aynı zamanda tüm Ortadoğu toplumunda ve Kürt kadınına dayatılan kölelik zihniyetine karşı gelişen panzehir olduğuna dikkat çekti.  

‘BERİTAN, KADIN ORDULAŞMASININ GELİŞMESİNDE ÖNEMLİ KALDIRAÇ ROLÜ OYNAMIŞTIR’

Ronahi, Beritan şahsında yaşamlarını yitiren tüm şehitleri anarak, anıları önünde saygıyla eğildiğini söyleyerek sözlerine başladı. Beritan’ın katılımının bilinçli olduğunu, özgürlük hareketinin ideolojisini, Önderlik gerçeğini tanıyarak mücadele ettiğini ifade eden Ronahi, “Sistemi, sistemin kadında dayatılan cinsiyetçiliği gören, bunu radikalce reddedip PKK’ye katılan bir gerçekliği ifade ediyor Beritan. Heval Beritan, kısa süre örgütte kalmasına rağmen örgütte kadın bilincinin, kadın duyarlılığın gelişmesi, kendi şahsında gerçekte hem ideolojik olarak hem de savaş taktiği, stratejisi üzerine yoğunlaşması ve pratikte katılması, kadın hareketinde komutanlaşmanın gelişmesinde, kadın ordulaşmanın gelişmesinde önemli bir kaldıraç rolü oynamıştır” dedi.

‘BERİTAN ARKADIŞAN ŞAHSINDA YAŞANAN DİRENİŞ OLMUŞTUR’

Beritan’ın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı görmemesine rağmen Kürt Halk Önderini okuyup, çok güçlü tahliller yaptığını, Önderlik gerçeğini yazmaya kendisini aday gösterdiği ve gerçekte duruşuyla da Önderlik gerçeğini kavrama olarak da aday biri olduğunu dile getiren Ronahi, Kürt Halk Önderine bir rapor yazdığını, raporda, Önderlik gerçeğini yazmak istediğini, buna cesaretinin olduğunu söylediğini belirtti. Ronahi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Beritan arkadaş şehit düşmeden önce Önderlik, onun raporunu okudu. Önderlik, Beritan arkadaşın nerede olduğunu soruyor ve kendi sahasına çağırıyor. Ama Önderliği görmeden, ama gerçekte Önderliği hisseden, anlayan ve Önderlik gerçeğine katılan, onun militanca duruşunu sergileyen bir gerçekliği ifade ediyordu kadın açısından, kadın hareketi açısından. Beritan arkadaşın şahadet biçimi ve eylem biçimi tarihte Kürtlere dayatılan ve Kürtlerin içerisinde yaşanan gerçekliğin bir tarafını ifade ediyor. Kürtlerin tarihine baktığımızda iki şey her hep at başı yürümüştür. Direniş ve ihanet. Yine mücadelemiz açısında buna benzer bir durum yaşanmıştır. Ferhat’ın şahsında ihanet, teslimiyet yaşanırken bu çizginin karşısında Beritan arkadaşın şahsında da yaşanan direniştir.”

‘BERİTAN ŞAHSINDA GELİŞEN KADIN KOMUTANLIĞI VAR’

Kadın açısından gerçekte kadına dayatılan, tarihte de Kürt kadınına dayatılan teslimiyetçi çizgi ve kölelik çizgisi karşısında tarihsel bir merminin gerçekte sıkarak kadını direnişinin kendi şahsında çok güçlü bir şekilde sembolleştiğine vurgu yapan Ronahi, Beritan demenin tarihte kadına reva diye görülen köleliğe en büyük merminin sıktığını, en büyük direnişi sergilediğini, kendi gerçekliğini var kıldığını söyledi. Bu eylemle direnen kadının neler başaracağını gösterdiğini ifade eden Ronahi, devamla “Eğer bir kadın hele bu Kürt kadınıysa, yaşayacaksa onurluca yaşamalı. Anlamlıca yaşamalı, anlamsızca yaşanan bir yaşama teslim olmamak için kendisini uçurumlardan atmıştır. Bir diğeri ise Beritan arkadaşın şahsında gelişen kadın komutanlığı var, kadın öncülüğü var. Bu ideolojik, ilkesel, yaşamda, savaşta da böyledir. Ve bir kadın komutanlığı olacaksa nasıl olmalı arayışına da girip bunu kendi gerçekliğinde somutlaşan ve pratikte de bunun öncülüğünü yapandır. Hep oluşan ordular, hep eşitsizlik üzerinden oluşmuş. Eğer bir ordulaşma olacaksa bir gerillalaşma gelişecekse, bunun içerisinde kadın yoksa kadın komutanlığı, kadın ordulaşması yoksa bu da büyük bir haksızlık ve adaletsizliktir” şeklinde konuştu.

‘KADIN DEVRİMİNİ YARATARAK BERİTAN ARKADAŞIN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ EYLEMİ TAÇLANDIRACAĞIZ’

Beritan şahsında yaşam bulan kadın komutanlaşmasının, yüzlerce kadın şahsında müthiş bir zemin hazırlanarak kadın ordulaşmasının geliştirdiğini kaydeden Ronahi, kadın ordulaşmasının gerçekte Beritan’ın direnişi ve ihanete teslim olmamasına verilen cevap olduğunu söyledi. Beritan’ın eylemini kadın ordulaşmasının en radikal özgürlük eylemi olarak değerlendirdiklerini belirten Ronahi, şunlara vurgu yaptı: “Kadın ordulaşmasının en radikal özgürlük eylemidir. Bunun özünü, bilinciyle, mücadelesiyle, direnişiyle alt yapısını oluşturan Beritan arkadaştır. Dolayısıyla kadın komutanlaşması Beritan arkadaşın şansında açığa çıkmıştır. Biz onun yoldaşları olarak onun yapmak istediğini pratikleştiren, pratikleştirdiğimiz oranda Beritan arkadaşın militanlığını yaşamsallaştıran bir gerçekliği ortaya çıkartmış oluruz. Kadın hareketi olarak, PAJK, YJA-STAR olarak bunu açığa çıkardık. Eğer bugün Kürdistan’ın dört parçasında bir kadın ordulaşması, bir kadın komutanlaşması, kadın militanlığı gelişiyorsa bunun köşe taşı, bunun harcı Beritan arkadaşın duruşudur, eylemidir, ihanete karşı verdiği cevaptır. Bunun üzerinden gelişen radikal bir özgürlük mücadelesi var. Radikal bir kadın ordulaşması var. Bu da aynı zamanda tüm Ortadoğu toplumunda ve Kürt kadınına dayatılan kölelik zihniyetine karşı gelişen bir panzehirdir. Var olabilme ve eğer yaşayacaksan nasıl yaşamalıya kadın ordulaşmasıyla çok tarihsel bir cevap vermiştir. Ve şimdi gerçekten de Ortadoğu’daki kadınların umudu haline gelmiştir. Kadın ordusu, kadın militanlığı, kadının özgürlük mücadelesini Beritan arkadaşın direnişine ve mücadelesine borçluyuz. Bu anlamda bir kez daha Beritan arkadaşı anıyor ve onun amacını yerine getirdiğimizi düşünüyoruz. Onun yapmak istediklerini pratikleştirdiğimizi ama bunu daha da zirveleştirerek gerçekte demokratik ulus kapsamında dört parça Kürdistan’da devrimi geliştirerek Beritan arkadaşın direnişini ve ihanete karşı duruşuna tarihsel olarak en esaslı bir cevap oluşturacağımıza inanıyoruz. Bunun için varız. Bunun için mücadele ediyoruz. Bunun için sonuna kadar özgürlük mücadelesini sonuna kadar yürüteceğiz. Ve bunun için yaşayarak devrimi kadın devrimini yaratarak Beritan arkadaşın gerçekleştirdiği eylemi taçlandıracağız.”

‘KADIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN SONUNA KADAR MARATON YÜRÜYÜŞÜNÜ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’

Beritan, önünde bir kadın köleliğini dayatan, bir de gerçekte kadın direnişi ve direnişine dayalı gelişecek olan özgürlük mücadelesinde iki çizginin olduğunu dile getiren Ronahi, Beritan’ın tercih ettiği özgürlük çizgisi olduğunu söyledi. Ronahi, son olarak şunları belirtti: “Beritan arkadaşın şahsında yarattığı bu çizgide tüm kadın militanları olarak, PAJK’ın tüm militanları ve kadroları olarak sonuna kadar yürüyeceğiz. Ve bu yürüyüşle birlikte hem kendimizde hem de toplumdaki kadının özgürleşmesini sağlamak açısından sonuna kadar bir maraton yürüyüşünü gerçekleştireceğiz. Bunu gerçekleştirdiğimiz oranda tüm kadınların özgürleşeceğine inanıyoruz. Ve tüm kadınların bu çizgide yürümesi ve mücadele etmesi için çağrıda bulunuyorum. Bu şekilde Beritan ile bulaşmayı ve anlamlı bir yaşamı yaşamaya tüm kadınları davet ediyorum.” BEHDİNAN/ANF - DİCLE ARYA