Pravda'nın haberine göre, Rusya Birleşmiş Milletler anlaşmasının kendini savunma maddesi uyarınca hareket edebileceğini belirterek Türkiye ve Katar'ı uyardı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in düşen Rus uçağının ardından, saldırıyı Rusya'nın içinde yapılmış sayacaklarını bildirdiği bilinirken, Rus yetkililer İslamcı grupların arkasında Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'ın olduğunu bildiriyor.

ABD'nin Birleşmiş Milletler'in ilgili maddesini 11 Eylül saldırılarının ardından Afganistan'da Taliban'a saldırmak için kullandığı söylenirken, Birleşmiş Milletler'in bu olayın ardından kendini savunma ilkesinin devlet dışı gruplara karşı da kullanılabilmesine karar verdiği aktarılıyor.

Rusya'nın bu maddeyi geçmşite de kullandığı ve 2004 yılında Katar'da operasyon düzenleyerek Çeçen militan Zelimkan Yandarbiyev'i öldürdüğü söyleniyor. Katar'dan Yandarbiyev'in verilmesinin 3 yıl boyunca talep edildiği, Katar'ın bunu yapmadığı belirtiliyor.

Ortadoğu Enstitüsü CEO'su Yevgeny Satanovsky, Katar ve Suudi Arabistan'da "terör saldırılarını örgütleyen ve destekleyenler" olduğunu ve bu grupların bu ülkelere karargahlar kurduklarını söylüyor. Satanovsky, bu grupları destekleyen herkesin korku duyması gerektiğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler'de Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'ın "teröre destek" sebebiyle yargılanması için adım atılabileceği de bildiriliyor. sol.org.tr