Çalıştayın açılış konuşmasını yapan platform ve Avrupa Ezidî Dernekleri Federasyonu Eşbaşkanı Dr. Leyla Ferman, kadınların yaşamı temsil ettiğini ve kadınlar özgür olmadan yaşamın özgür olamayacağını ifade etti. 

Şengal'de yaşatılan DAİŞ vahşetine değinen Ferman, kadınların bu süreçte susuz ve aç bırakılarak, cinsel istismara maruz kaldığını ve yok saydıklarını ifade etti. Ferman devamla kadınların birincil görevinin kadınlara sahip çıkmak, seslerini duyurmak olduğunu söyledi. 

 

 'Kadınlar topraklarından kopamaz' 

Platform üyesi Sabriye Orak ise, platformun kuruluş sürecine değindikten sonra DAİŞ ve DAİŞ zihniyetine sahip örgütlerin ellerinde olan kadınların sesi olmak istediklerini kaydetti. Platform olarak savaşın yaşandığı Şengal ve Êzîdîlerin geçiş yerleri ve kamplarının bulunduğu bölgelerde incelemelerde bulunduklarını hatırlatan Orak, bu sürecin kadınlar açısından bir travma olduğunu ve esir düşen kadınların yaşadıkları sürecin atlatılması için çalışmalar yürütülmesi gerektiğini ifade etti. 

Kadınların kendi topraklarında rehabilite ve tedavi edilmesinin önemli olduğunu belirten Orak, şöyle devam etti: "Kadınlar özellikle topraklarından ve kültürlerinden kopamazlar. Bir tedavi süreci olacaksa bunun kendi coğrafyasında, kendi diliyle, kendi kültürü ile olması gerekir. Yabancı bir ülkede, tanımadıkları insanlarla, tanımadıkları bir dille bu süreci atlatmaları kolay olmayacaktır." 

 

Köle pazarlarının haritası

DAİŞ tarafından kurulan köle pazarlarının hangi ülkelerde kurulduğuna dair bir harita da oluşturmaya çalıştıklarını vurgulayan Orak, Musul, Kerkük, Rakka, Suudi Arabistan ülke ve kentlerde köle pazarlarının kurulduğunu, kadınların bu pazarlarda işkence gördüklerini, çarşaf giydirilerek Êzidî ve Süryani kadınlara kelime-i şahadet getirdikten sonra satıldıklarını söyledi.

Yaşanan sürecin Şengal kadınları için farklı bir aşamaya da evrildiğini vurgulayan Orak, bu süreçten itibaren ilk kez Êzîdî kadınların kendi savunmalarını aldıklarını bu anlamda örgütlendiklerini ve hala Şengal Dağı'nda savaştıklarını dile getirerek, "Bu onlarda yaşama tutunma gücü olarak görülüyor" dedi. 

Bbasına kapalı olarak devam eden toplantının sonuçlarının bugün açıklanması bekleniyor.


YENİ ÖZGÜR POLİTİKA