Demokratik özerklik tartışmasına perspektif sunmak açısından İsveç yerel yönetimine bir göz atabiliriz.

Demokratik özerklik nedir diye baktığımızda, cevabını çok basit bir şekilde bulabileceğimizi ve dünyada örnekleri olan yerel yönetimlere yetki veren bir demokratik model olduğunu görebilirsiniz.

Bu modeli savunan kimsenin her manşette "vatan haini" ilan edilmesi akıl tutulmazlığından başka bir şey değildir.

Nedir peki demokratik özerklik? "Bir devlet çatısı altında siyasal egemenliğin değil ama yönetim yetkilerinin bir bölümünün yerel seçilmiş-temsili yapılara devredilmesidir."

Varmı dünyada örnekleri? Evet. Bakınız İsveç (kommunalt självstyre - yerel öz idare/özerk belediye {tercümesi bana ait} ). Nasıl işler bu sistem İsveç'te? Yada tanımı nedir?

Kısaca baktığımızda; İsveç'te 150 sene önce yürürlüğü girmeye başlıyan yerel yönetimleri güçlendirme modeli. Yerel yönetimlerin yetkileri dönem dönem güçlendirildi ve genişletildi. 1991 yasasıyla (Kommunallagen - Belediye yasası) yerel yönetimlerin görevleri netleştirildi; belediye meclisinin seçilmesinden tutun vergi toplamaya kadar yetki alanları belirlenmiştir. İsveççesine baktığımızda şöyle tanımlar;

Självstyrelsen innebär att kommunerna sköter lokala eller regionala frågor och har ett stort handlingsutrymme. (Geniş yetki alanlarının olduğunu)

Självstyrelsen utövas av beslutande församlingar som utses genom allmänna val och företräder den lokala befolkningen. (Seçilmişler tarafından yönetilen ve seçimle iktidara gelen ve yerelde halkı temsil eden)

Kommunerna har rätt att ta ut skatt av medborgarna för att finansiera sin verksamhet. (Halktan vergi toplama yetkisi olan yönetim biçimi)

Google girip daha detaylı bir şekilde İsveç yerel yönetimler modelini okuyabilirsiniz. Bu modeli savunmak bölücülük değildir. Ülkeyi bölmek değildir. İsveç'te yaşayıpta bu modelin İsveçi böldüğünü savunan varmı bilmem ama ben bugüne kadar böylesine rastlamadım. Demokratik özerklik modeliyle yönetilen ülkelerden bir tanesi İsveçtir! Umut ederim Türkiye'deki tartışmaya perspektif sunabilir İsveç yerel yönetimler modeli.

Bazıları şimdi hemen muhalif yapıp Türkiye İsveç olamaz ve karşılaştırılamaz diyecek. Ben İsveç yerel yönetim modelini araştırmalarını tavsiye ederim! Sonra neyi eleştirdiklerini ve karşı olduklarını tartılabiliriz ve bu şekilde sağlıklı bir tartışma ortamı yaratılabilir!