Sigara konusunda sürekli uyarılar hatta bırakılmasını teşvik etmek için destek bile geliyor. Ancak yapılan araştırmalar. sigara içme yaşının 14'e kadar düştüğünü gösteriyor. Uzmanlar da buna dikkat çekip zararları konusunda anne babalara uyarılar yapıyor.

Sigaranın alkol ve eroinden 8 kat daha fazla bağımlılık yaptığını belirten uzmanlar, genetik yatkınlıktan dolayı aileleri uyarıyor. Sigara içme oranının 14 yaşın altına kadar düştüğüne vurgu yapan doktorlar, annenin içtiği sigaranın 4’te 1’inin ise bebeğe zarar verdiğine dikkat çekiyor.

Günde onlarca sigara bağımlısına tedavi uygulayan Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Begüm Koçar, bir bağımlının 8 ila 12 hafta arasında sigarayı bırakabileceğini kaydetti. Koçar, “Bizim ‘bağımlılık düzeyi’ testimiz var. Gelen hastalarımızın bağımlılık düzeylerini tespit ediyoruz. Ayrıca onların istek düzeylerine bakıp ilaçlarını ve davranış terapilerini düzenliyoruz. Bağımlılık durumu kişiden kişiye değişiyor ama 8 ila 12 hafta arasında tedavi uyguluyoruz. Hastalarımızı sürekli takip ediyoruz” diyor. Doç. Dr. Seçil Günher Arıca ise Türkiye’deki sigara bağımlılığının genetik yatkınlığına dikkat çekti