Sıla yolunda her ülkede ayrı bir vinyet alınmasının sonuna geliniyor. Avrupa Birliği bütün AB ülkelerinde geçerli olacak ortak bir vinyet hazırlıyor. Avrupa’da her ülkenin otoyol kullanım ücretini farklı hesaplaması kargaşaya neden oluyor. AB, bu sorunu merkezi bir vinyet sistemi ile çözecek.

Turizmavrupa.com adresinde yayınlanan bir habere göre Almanya da ikna edilirse bütün AB ülkelerinde geçerli olacak ortak bir sistem yakında yürürlüğe girebilir. Avrupa’dan Türkiye’ye karayolundan yolculuk yapanlar iyi bilirler, hemen hemen her ülkede otoyollar ücretli ve her ülkenin ayrı bir ödeme sistemi var.

Örneğin Almanya’dan hareket eden bir sürücünün ücret ödemesi gereken ülkelere bir göz atalım: Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Bulgaristan. Bazı ülkelerde ödeme gişeleri var (Türkiye’de olduğu gibi), kaç kilometre gittiyseniz o kadar ödüyorsunuz. Bir de 10 günlük, aylık veya yıllık vinyet alınması gereken ülkeler var. Bunlarda kaç kilometre gittiğinizin bir önemi yok. Otoyolu sadece 1 kilometre bile kullansanız vinyet pulunu satın alıp aracın camına yapıştırmanız gerekiyor (Örneğin Avusturya). Yani sürücüler açısından son derece karışık bir durum söz konusu.

Avrupa Birliği buna bir son vermek istiyor. Alman Welt Gazetesi’ne konuşan AB’nin Ulaşımdan sorumlu bakanı Violeta Bulc, Avrupa Birliği ülkelerini kapsayan merkezi bir otoyol ödeme sitemi için hazırlık yaptıklarını bildirdi. Geride bırakılan kilometre başına ödemeyi öngören sistemi kabul etmesi için Almanya’yı ikna etmeye çalışan AB’ye göre bu sistem çok yakında hayata geçebilir.

Haberisvec